Деян Енев взе първата национална литературна награда „Йордан Радичков”

Деян Енев взе първата национална литературна награда „Йордан Радичков”
Снимка: Нели Найденова

На връх рождения ден на Йордан Радичков, 24 октомври, с тържествена церемония в малкия салон на НЧ „Иван Вазов” в Берковица, бяха връчени наградите от дебютното издание на националната литературна награда на името на писателя. 

Жури с председател Георги Господинов и членове проф. Инна Пелева, Горан Атанасов и Силва Хачерян селектира най-добрите автори.

„Интересът, който генерира тази награда, беше неимоверен”, коментира Горан Атанасов по време на връчването на наградите. На журито се пада нелеката задача да избере от 53 заглавия, като от тях на финала селектирани са десет издания. От номинираните книги журито присъди още една трета награда и две допълнителни награди, отличаващи се с висока художествена стойност.

Първа награда получи Деян Енев за сборника с разкази „Лала Боса”. Авторът получи парична премия и бронзова статуетка на скулптора Емил Попов, който претвори една от най-известните рисунки на писателя от сборника „Хора и свраки”.

Да получиш първа награда на първия конкурс на името на Радичков е страшно важно, защото задава ниво, което трябва да се спазва. Тази година имаме книга, която хем е много важна, хем e важна и задава една линия в българското писане”, коментира Георги Господинов по време на връчването на наградите. Авторът, който и лично е познавал Радичков, отправи благодарности към Община Берковица и журито за оказаната чест и награда. 

Второто място журито отсъди Палми Ранчев за неговия и сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно”.

„Той работи в едно поле, което е важно да отличим – градски истории и разкази, типажи. Отличителното за неговия стил е много къси и стегнати изречения”, сподели Господинов. Третото място се оказва едно от най-спорните и имено затова трето място делят двама автори. Единият от тях е Зорница Гъркова с нейния за сборника „Те никога не казват“

„Сборникът много отблизо проследява това, което се случва с нейните герои, които са соматично живи, може да усетиш телата, може да усетиш жестовете и който бавно тъче и надгражда без да бърза, внимателно”, коментира избора на журито Господинов. Трето място получи и за Йорданка Белева, „Кедер“.

По преценка на журито бяха връчени и две допълнителни награди. Антония Апостолова получи наградата за дебют в прозата за сборника „Потъване в мъртво море”, а Велина Минкова („Бразилски храст”) взе специалната награда на конкурса „Свирепо настроение”, която журито присъди за книга с иронично-сатиричен поглед към света.

Програмата на Националната литературна награда включи изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир, представяне на новото издание на книгата „Спомени за коне”, литературен базар с отличените сборници в конкурса и среща разговор с проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев, които разказаха за необикновената работа с писателя. Гвоздеят на програмата бе връчването на първите национални литературни награди за сборник с разкази, издаден през последните две години.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини