Екипът на Prizni.bg ще сътрудничи на бъдещи репортери

Екипът на Prizni.bg ще сътрудничи на бъдещи репортери

В края на април екипът на Prizni.bg се включи като експертен партньор по проекта „Млади репортери за местна демокрация”. Фокусът на проекта – младежите и развиването на собствените им умения за работа в екип, комуникация, създаване на медийно съдържание и работа с информация провокира интереса на екипа на Prizni.bg, откъдето решиха да предложат собствени умения, знания и опит.

Проектът с ръководител Илина Мутафчиева е изпълняван от Дружеството за ООН в България в партньорство с Фондация „За ново партньорство в журналистиката” с финансовата подкрепа на Фонд „Активни граждани”. В него участват преподаватели, ученици и журналисти от Варна, Велико Търново, Карнобат, Монтана и Пловдив. Експерти по проекта са проф. Петранка Филева, проф. д-р Мария Нейкова и ас. д-р Илия Вълков.

В стартовия уебинар от името на екипа на Prizni.bg участие взе Мария Тодорова. Тя представи в кратко резюме концепцията на медията, чието име провокира искрен интерес сред участниците. Мария Тодорова подчерта, че е изключително важно да умеем да работим качествено с източниците на информация, независимо дали сме в позицията на журналисти или другаде в комуникационния процес.

Той не принадлежи само на медиите, а е сбор от пълноценни включвания и на други участници.

„Ние не сме новинарска медия в класическия смисъл, макар че работим, разбира се, с новини и информация. Опитваме се да хванем  личността зад историята и да влезем в дълбочина, правейки заедно с личността история”, обобщи тя. И допълни, че фокусът на Prizni.bg е съсредоточен не само в Монтана, а стремежът е да бъде обхванат целият Северозападен регион. „Ролята на регионалните медии не бива да се вижда като периферна спрямо София – мисля, че регионите сме и най-близките точки на тази страна с нейните съседи, с останалата част от Европа. Смятам, че една регионална медия е институция сама по себе си и това е шанс”, сподели Мария Тодорова.

По думите и, така нареченото „поколение Z” се отличава с изключително кратък фокус върху информация – няколко секунди. Необходимо да приемем, че това поколение има своите специфики и да имаме предвид, че то е предхождано от други поколения. Следователно ние също сме отговорни и участваме в начина, по който работи комуникацията, допълни тя. И подчерта, че е редно да си сътрудничим, да се опитваме непрекъснато да разбираме къде, защо и как младите хора откриват информация, как работят с нея, какво им дава тя. Някои от предизвикателствата пред бъдещите колеги според Мария ще включват необходимостта да са на няколко точки едновременно, без да бъдат на нито една от тях физически.

„Ще трябва да се справят с изобилие от канали и информация. Трябва да разбираме това и да се опитваме да си сътрудничим по полезен начин, да не допускаме разминаване между поколенията”, допълни тя.

Новите технологии предоставят изобилие от информация и позволяват на всеки от нас да бъде автор на съдържание и да участваме по-активно – онлайн и офлайн – в живота и управлението на нашия град и район. Тази възможност обаче ни задължава да търсим и подбираме по-внимателно източниците си на информация и да сме по-критични и взискателни към същата тази информация. Надяваме се заедно с учениците от ПМГ „Св. Св. Климент Охридски” да допринесем за повишаването на медийната култура и гражданското участие на младите хора в Монтана и целия район, смята Нели Найденова.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.