Гнездото – домът на дигиталните номади, професионалисти и предприемачи от Северозапада

Гнездото – домът на дигиталните номади, професионалисти и предприемачи от Северозапада

Eдинственото споделено работно пространство в Северозапада отвори врати в края на миналата година. „Гнездото” има за цел да предостави пространство на повече „дигитални” хора и да създаде малка общност или екосистема, в която да обменят опит, идеи, да създават нови контакти и да намират партньори и клиенти. Разговаряме с двама от създателите на „Гнездото” – Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов, които заедно с екипа на Враца софтуер общество (Vratsa Software) са двигателите на много от „дигиталните” промени и инициативи във Враца и района. През изминалата седмици Vratsa Software създаде и група за помощ при онлайн обучения и започнаха инициативата „Лаптопаджии в помощ на бизнеса”.

Разкажете ни за Гнездото – първото споделено работно (или coworking) пространство в Северозапада. Как се роди идеята и каква е концепцията?

Eмилиян Кадийски:  Една от основните идеи на „Гнездото” е да съберем местните дигитални  специалисти, хора на свободна практика и предприемачи. На второ място искаме да осигурим работно място на хора от Враца и региона, които работят на други места в страната, но често идват тук. Надяваме се и един ден да се завърнат. Целта ни е и да създадем среда и малка екосистема за хората с дигитални професии, място където да споделят идеи и да си помагат.  

Колко време ви отне създаването на това пространство и какво наложи нуждата от създаването подобно място?

Теодор Костадинов: Няма как да говорим за гнездото без преди това да споменем Враца софтуер общество (Vratsa Software), защото Гнездото съществува заради нуждите на Враца софтуер, а пък Враца софтуер съществува заради нуждите на града. Нашата мисия е да дадем възможност на хората от града да работят предизвикателна, интересна и добре платена работа в собствения си град. Това ни и провокира да започнем с организирането на курсовете по програмиране. С курсовете създадохме общност от хора, които имат способностите и избраха да останат да живеят в града. Решихме, че е време да направим следващата стъпка и да ги обединим, като им предоставим физическо място. Всъщност „Гнездото” е такова място, то е просто следващия етап в нашата еволюция. 

Гнездото отвори врати в началото на октомври 2019 г. Кои са първите обитатели?

Eмилиян Кадийски:  Гнездото беше домакин на няколко събития от самото си откриване, сега се ползва от от една аутсорсинг фирма. Досега събитията, които се организират тук са доста разнообразни – от обучения по предприемачество до киберсигурност, тиймбилдинг събития.  Имахме още един интересен наемател – врачанин, който работи в американска компания, живее в Америка, но когато е в България,  работи в Гнездото. Също така сега през декември имахме доста запитвания от врачани,  които живеят в София, ни искат да работят дистанционно по време на празниците.

Каква би била ползата от това „дигиталните” хора да се събират на едно място и да работят заедно?

Емилиян Кадийски, един от основателите на Vratsa Software
Емилиян Кадийски, един от основателите на Vratsa Software

Eмилиян Кадийски:  Нито пирамидите, нито Айфеловата кула са били построени от един човек. И ние по същата логика смятаме, че хубавите неща не може да ги направи един човек, а има нужда от екип, от общност. Нашата цел е да съберем тези хора, енергия и да развием Враца и региона. Другата голяма полза от това различни специалисти – програмисти, маркетинг специалисти, дизайнери – да са на едно място е, че по този начин те могат да споделят опит и идеи. Искаме да помогнем на хората със свободни професии и малки фирми  да разменят контакти, да си помагат за намирането на клиенти, т. е. да създадем една малка екосистема.

Каква е голямата цел? Има ли нещо по-голямо от това да се създаде тази общност?

Eмилиян Кадийски:  По принцип ни престои преформулиране на целите. На този етап целта ни е е след 2021 г. около 40 човека годишно да започват работа в IT сферата във Враца. В момента са около 10 души на година. Освен това миналата година направихме първия курс по дигитален маркетинг и вече има трима души, които са завършили курса и са намерили реализация по специалността. 

Oткъде са преподавателите? 

Eмилиян Кадийски:  Първите курсове по програмиране ги водехме аз и Теодор. След това се включиха бивши курсисти, които поеха щафетата. За курсовете по дигитален маркетинг идват все още експерти от София. 

Колко са обучените от вас хора за изминалата година? 

Eмилиян Кадийски:  Трудно е да се обобщи, защото си партнираме с редица организации, но в 9-месечния курс за програмиране започнаха 60 участника. В курса за дигитален маркетинг в курса имахме 26 души. От 2018 г. започнахме започнахме с курсове за много малки  деца – от 6 до 11 години и заедно с партньори успяхме да обучим общо 45 деца. Също така си партнираме с Телерик академия, които имат в момента между 10 и 13 групи с ученици от 4-ти до 12- и клас. След София най-много групи за младежи имат тук. 

Каква е успеваемостта на курсовете по програмиране? Колко от записаните 60 човека успяват да завършат?

Eмилиян Кадийски:  Около 15 души или 1/4 от тях като половината са ученици.

Кое е по-важно да завършат повече хора или тези които са наистина мотивирани и имат потенциал? 

Теодор Костадинов: Нашият курс като цяло е труден. В сравнение със София  тук кандидатстват между 120 и 130 човека, от които 60 започват курса. В София например кандидатстват 1000-2000, от които 100-200 започват работа. Мащабите са различни, но може да се каже, че изключително много държим на качеството.

Тоест трудно си завършва при вас?

Eмилиян Кадийски: Като цяло да, но  да не демотивираме хората. Всяка година тук завършват не малко курсисти.

Има ли интерес към курсовете на Враца Софтуер от други градове? Идват ли курсисти от други населени места?

Теодор Костадинов: Първо имахме едно момче от Монтана от гимназиален клас, което посещаваше нашите курсове. Следващата година дойдоха още трима негови съученици. Идват и  хора от Козлодуй, от близките села също. Тъй като обучението по програмиране се провежда два пъти седмично – вечерно и през уикенда – хората пътуват. Курсът по дигитален маркетинг е само веднъж на седмица – обикновено уикенда, което също позволява на хора от други градове да присъстват.

Kак решихте да създадете самия IT център?

Теодор Костадинов: Идвамата работехме в София, когато се роди идеята. Всички знаем колко възможности предлага IT сферата  в София, но при всяко прибиране във Враца виждаме нещо коренно различно. Тъй като повечето клиенти не са от България за тях няма значение къде се пише софтуера – дали в София или във Враца. В началото си мислехме, че е много по-лесно ще станат нещата. Бяхме гледали статистика за безработните младежи в област Враца на възраст под 35 години, които са над 3000. Мислехме си, че ще може обучаваме от 50 до 100 човека на година. Всъщност се оказа по-трудно и първоначалните планове не се изпълниха, но вече има над 30 човека. които са завършили обучението си и работя в IT сферата във Враца, което за мащабите на града не е малко.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини