Излезе трейлър на филма за Филип Захариев, видинчанинът главен готвач в най-северния ресторант в света

Документален филм разказва за живота и работата на видинчанина Филип Захариев, който е главният готвач в най-северния ресторант в света – Gruvelageret – на остров Свалбард.

Филмът е част от поредицата Chef‘s Canteen на руския режисьор и оператор Пьотр Поляков, който изследва и заснема живота на готвачите в някои от най-добрите ресторанти на земното кълбо.

Филмът за Филип Захариев и Gruvelageret е заснет миналата година през февруари, като снимките са отнели 10 дни. Историята включва както моменти от кухнята на ресторанта, така и спиращи дъха гледки от Арктика. По време на снимките на посещение идват и готвачи от московския White Rabbit, 13-ият най-добър ресторант в света според класацията „The World’s 50 Best Restaurants”.

„Не можах да повярвам, че всичко това беше заснето само за 10 дни и от един единствен човек“, сподели пред „Призни” Филип, който остава възхитен от работата на Пьотр Поляков. Пьотр също е бивш готвач и започва да се занимава със заснемане на видео като хоби. Докато един ден каналът му в YouTube не се превръща в зрелище за хиляди в Русия и света.

Филип Захариев
Филип Захариев

Филип от своя страна също има други таланти. Той е фотограф и писател. Неговите книги с пътеписи от чудновати и трудно достъпни дестинации са сред най-продаваните български издания зад граница.

Ние в „Призни” се впечатлихме много от неговата история.  И понеже работата ни е да разказваме за вдъхновяващи хора от Северозапада, решихме да ви запознаем отблизо с Филип и приятелката му Соня в следващия епизод на нашия „Призни” подкаст. Очаквайте съвсем скоро аудиото „От Видин до края на света и обратно”!

Преди това обаче не пропускайте да се насладите на трейлъра на Chef‘s Canteen. Целият филм ще бъде готов до няколко месеца.

Относно автора

Веселина Фотева

Веселина е журналист, предприемач и професионалист в областта на комуникациите и дигиталното съдържание с над 10 годишен опит. Вярва, че Северозападна България е подценяван регион, който крие много възможности и вдъхновяващи човешки истории, които си струва да бъдат разказани. Подръжник е на каузи за рaвенството между половете, свободата на личността, опазването на природата.

Прочетете и другите материали на автора тук