Каква е връзката между коледните подаръци и патриотизма?

Каква е връзката между коледните подаръци и патриотизма?

Преди да затворите текста, мислейки, че това е поредната статия, в която ще връщаме България на три морета, държа да ви успокоя, че не е. В последните години много се говори за патриоти и „патреоти”. Вторите са по-скоро бутафорна величина, която вее знамена, носи тениски с трибагреника или шевици, ходи по Шипка и евентуално до Калофер за леденото хоро, ако няма сняг.

За не бъда разбран погрешно, искам да уточня, че нямам нищо против тези неща, дори ги правя – имам издигнат български флаг пред къщата в селото ми (Бял Извор, Старозагорско). Потапял съм се в леденото хоро и съм преминал през своя дял от фолклорни събори, а преди няколко месеца за известно време дори бях съдружник в онлайн магазин, който продаваше дрехи с български шевици и по-голямата част от гардероба ми е именно с такива.

Моят проблем, или по-скоро притеснение, е че в главите на голяма част от населението патриотизмът се ограничава именно с това да сложиш една тениска с трибагреника и да се качиш на Шипка на 3-ти март, а в останалите 364 дни в годината да не правиш нищо, за да може страната ни или дори само градът, в който живееш, да е едно по-добро място. Патриотизмът има много измерения, които нямат никаква показност, но носят много добавена стойност за това България да бъде по-добро място за живеене. И същото важи за Северозапада като неин най-беден и обезлюдяващ регион.

Ето нещо наистина патриотично

И именно идващите празници са един прекрасен повод да направим нещо наистина патриотично.

Сигурно се питате как. Ами много лесно – като изберем къде да похарчим парите си за коледни подаръци. Със сигурност вече сте видели опашките пред големите вериги в различни български градове. Може би сте осъдили хората, които са се наредили там, а може би сте част от тях. Не знам и не ме интересува – не обичам да лепя етикети. Вярвам обаче, че промяната идва чрез даването на личен пример. В момента да правиш бизнес в България е адски трудно. Не че по принцип не е, но в момента икономическите условия за немалко собственици са изключително неблагоприятни и бъдещето на бизнесите им е несигурно. Това, което ние като български потребители и граждани можем да направим, е да ги подкрепим като купим коледните подаръци за близките си от тях. Това е моят простичък призив към вас.

Вместо в големите магазини, идете при местни производители

Преди да се насочите към големите вериги  вижте какво предлагат българските производители, социални предприятия и каузи.

Можете да ги подкрепите, като закупите нещо от тях – календар, играчка или книга. Сигурен съм, че се сещате и за малки бизнеси, които са създадени от прекрасни хора, опитващи се да реализират своята мечта. За тях вашите пари ще означават много – ще им помогнат за наема, заплатите на персонала или дори да сложат храна на масата. Няма да са просто поредните цифри в сметката на някоя голяма корпорация.

Може и с по-малко

Тази година моят бюджет за коледни подаръци беше голям – около 300 лв. Стремя се друга година да отделя повече, за да мога да зарадвам близките си с наистина хубави подаръци. С радост мога да кажа, че всички пари, които изхарчих, отидоха при родни творци, бизнеси и каузи от моя роден град Стара Загора. Така, макар и с малко, аз успях да дам своя принос за тях.

Представям си ако има още 10, 100 или 1000 души, които изберат да направят същото и ще се опитвам в дните до Коледа да заразя повече хора с тази идея – да подкрепят смислените бизнеси и каузи, като просто купят коледен подарък за близките си от тях.

Ако не знаете за такива – питайте. Много са и дори едно търсене в Google може да ви насочи. Митовете, че няма разнообразие, са пълна глупост – повярвайте ми, дори ще се учудите на богатия избор от възможности, с който разполагате.

Купете коледните си подаръци от бизнеси и каузи за Северозапада. Нека това бъде нашето малко коледно чудо за тях.

Вижте нашите предложения в материала „Идеи за коледни подаръци с кауза от Северозапада”.

 

Относно автора

Добри Иванов


Още новини