Красивият Белоградчик празнува на Петровден (видео)

На Петровден, 29-и юни, Белоградчик празнува.

Денят на апостолите Петър и Павел е избран за празник на града край скалите неслучайно – от гръцки Петър означава камък и иммено затова Свети Петър се счита за най-подходящ за закрилник на Белоградчик.

Заради извънредното епидемиологично положение много от планираните концерти и изяви са отменени, но въпреки това общината отбелязва празника подобаващо.

Честванията започнаха от сутринта с тържествена литургия, отслужена от видинския митрополит Даниил. През деня градът ще бъде уважен и от редица официални лица и гости.

Очаква се днес да бъдат обявени и новите почетни граждани на Белоградчик. Сред тях посмъртно ще бъде награден професорът от НАСА Виден Табаков, участвал в изпълнението на програмата за изпращане на хора на Луната. Твърди се, че проф. Табаков е бил личен приятел на Луис Армстронг – първият човек, стъпил на Луната. Професорът е роден в близкото село Стакевци и е учил в гимназията на Белоградчик.

През изминалата година над 120 000 души са посетили града, а амбицията е този брой да се увеличава, заявяват от общината.

Prizni.bg поздравява жителите на Белоградчик, както и всички именици, с това красиво видео.

Кадрите разкриват Белоградчишките скали от птичи поглед и са дело на видеооператора Атанас Паскалев и „България от високо”.

Относно автора

Веселина Фотева

Веселина е журналист, предприемач и професионалист в областта на комуникациите и дигиталното съдържание с над 10 годишен опит. Вярва, че Северозападна България е подценяван регион, който крие много възможности и вдъхновяващи човешки истории, които си струва да бъдат разказани. Подръжник е на каузи за рaвенството между половете, свободата на личността, опазването на природата.

Прочетете и другите материали на автора тук