Леденика – една приказна пещера близо до Враца (видео)

Днес ви отвеждаме до още едно от природните богатства на Северозапада – пещера Леденика. Тя се намира само на 19 км до Враца и в нея можете да видите специфични пещерни образувания и местообитание на богата и характерна пещерна фауна – цели 53 вида животни.

Леденика е с дължина от 320 м, образувала се е преди над 3 млн. години и никога не е била обитавана от хора. По времето на османското владичество, овчарите в региона са използвали пещерата, за да съхраняват в нея овче мляко. Името Леденика пък носи заради ниската температура във вътрешността си, както и заради ледените форми, които се образуват през зимата в залите.

Пещерата има 10 зали и всяка от тях е с по-различна температура от предходната, като влажността достига до до 90%.

Тя е същинско подземно приказно царство, където ви очакват и ясно различими и фигури на великан, момиче, сокол, дядо Коледа, баба Яга и къщичката и други.

След като влезете в пещерата, се озовавате в първата зала – Преддверието, чиято възраст е около 1,8 млн. години и в нея сякаш всичко искри. След това се минава през прохода Плъзнята, който води до величествената Концертна зала.

Тя е най-голямата от всички, възрастта и е около 2,5 млн. години и гледката там е зашеметяваща. Заради прекрасната и акустика в нея се провеждат симфонични концерти, които обаче не продължават повече от 40-ина мин., за да не се вреди на четирите вида прилепи, чийто дом е Леденика.

Интересен факт е, че единствено в тази пещера може да се намери ендемичния вид бръмбар – светломразец.

До Концертната зала може да се стигне и през друг вход на пещерата, известен като Прохода на грешниците. Според легендата, само човек с чисто сърце може да премине през тесния му процеп.

Оттам нагоре по каменни стъпала ще се озовете пред единственото езерце в пещерата, което е с дълбочина от едва 50-ина см. Неговата ледено студена вода се смята за вълшебна. Според поверието, ако потопите ръка в нея и си пожелаете нещо, то ще се сбъдне.

От Концертната зала през железни мостове ви предстои вълнуващ преход през Малката и Голямата пропаст, след които се преминава през коридора Завеските, който ще ви отведе до красивата Бяла зала. Нейната възраст е около 3 млн. години и в нея се крият едни от най-интересните карстови фигури в пещерата, като най-високата точка в залата се нарича Седмото небе.

С две думи – Леденика е едно от прекрасните природни богатства на Северозапада, което със сигурност си заслужава да посетите.

Разходка

Ако решите, може да се разходите по кръговия познавателен маршрут „Карст и биологично разнообразие”, който се изминава за час и половина. Благодарение на табелите по него ще научите какво представлява карста и каква е връзката му с растителността, животинския свят и с нас, хората. Също така ще разберете и как да разпознавате отделните видове дървета и храсти, които растат в района.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук