Мартин Каменов, който облече рапа на Монтана във видео

Мартин Каменов, който облече рапа на Монтана във видео
Снимка: личен архив

Мартин Каменов е човекът, който се погрижи монтанския рап освен звук да намери и своята картина. В края на 2019 г. в рамките на проекта Montana# той даде и възможност за видео изява на рапъри от Монтана и региона. Всяка седмица Мартин, който стои зад МkVideo, прави и пуска в своя YouTube канал по едно рап видео на изпълнител от Монтана, а в края на проекта интерес e имало от Берковица, Видин, Враца. Идеята – всяка седмица Мартин работи с нови изпълнители, като последния изпълнител „задава” музикалните рамките, посочва един инструмент  и „тагва” следващия рапър.

 #схемата 

За по-запознатите с рап културата #Montana схемата е следната: PMM Beats дава 5 инструментала за свободно ползване. Изпълнителят (или т. нар в рап културата MC) записва своето изпълнение, след което тагва друг МC и задава инструментала, с който неговия хаштаг наследник трябва да запише следващото парче. Всеки изпълнител има седмица да запише личния си проект, а всяка неделя в продължение на няколко месеца се пуска поредното видео то Montana# серията. Предшественикът на #Montana тръгва от София, но в проекта #Raper така и не се включва никой от Северозападна част на страната. Затова Мартин решава да взаимства идеята с разрешение на нейния създател и да направи подобна рап – видео поредица. 

Рапът не 90-те не търси комерсиалното

„Търсим старото рап звучене, правим 90-тарски рап. Не го правим да сме слушаеми, да изкарваме пари, а да оставим нещо след нас”, споделя Мартин. „Рапът ми е слабост от малък, с пеенето не се получи и реших да пробвам зад камера и да снимам, да съм продуцент”, споделя още Мартин.  

Рапът – има ли все още почва у нас

Потенциалът на изпълнителите, сцената и музиката в Монтана се използва максимално в Монтана и региона. Въпреки това винаги има добри изпълнители, за които все още не е се е чуло на рап сцената. Въпреки това надеждите е, че подобни платформи  ще дадат поне онлайн поле за изява на местни рапъри и това може да се промени защо не и да помогне за появата им на истинската рап сцена. А такава според него в България има – предимно в по-големите градове като София, Пловдив и Варна, има и редица фестивали, където участие също е възможно и полезно за обменяне на идеи и опит.

Новата онлайн телевизия на Монтана

Успехът на проекта, a и нуждата от по-различни от предлаганото в Монтана и региона съдържание го кара да мисли за бъдещи, по-смели проекти. От началото на годината интересът на Мартин към рапа и видеото намира още един канал  за изява в първата изцяло онлайн телевизия: Моntana Life TV, която започна да излъчва от началото на годината.  Онлайн платформата залага на съдържание, което е актуално, новини, редакторски предавания и спорт. Съвсем естествено каналът ще е и онлайн сцена, където ще могат да се видят най-новите рап парчета на изпълнители от целия Северозападен регион. 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини