Млад спортист номер едно на България е родом от Видин

Млад спортист номер едно на България е родом от Видин

Видин има повод за гордост – Саня Петкова, състезателка по олимпийско карате стана най-добър спортист на България до 18 години, съобщи от БНР. Тя живее в София, но е родом от дунавския град и по време на церемонията сподели, че се чувства горда видинчанка. Победителката се състезава в дисциплина „кумите” като именно в нея зае второ място на европейското първенство в Будапеща тази година.

Ето какво каза пред БНР – Видин младата призьорка: „Тренирам карате от 10 години, записах се още в първи клас. Братовчедка ми Ния е „виновна” за това. Тя беше започнала да тренира, а на мен бойните спортове ми харесваха и така реших да се запиша и аз. В началото нямах големи амбиции, тренирах повече за забавление и разнообразие, но след година-две се „запалих”, започнах да печеля титли.

Родена съм във Видин, родителите ми са от там, баща ми Сашо и майка ми Мария са от Видин. Цялата ми рода, както се казва, е от там. Живях до 3-4-годишна във Видин, а след това прекарвах там всяко лято. Корените ми са от Видин, аз съм си горда видинчанка! Вече имам около 10 републикански титли и съм национален състезател, откакто започнах да ходя на държавните шампионати. Имам второ и трето място на Балканско, 2019 г. станах пета в света, трета съм в световната ранглиста в момента.

Най-големият ми успех, заради който съм спортист на годината, е вицеевропейската титла от 2020 г. Ужасно много са успехите от международни турнири, където имам много първи места. Не очаквах такова признание в „Нощта на шампионите”, защото каратето не е особено оценяван спорт в България, въпреки че е олимпийски спорт. Беше голяма изненада. Всичко зависи от държавата. На мен са ми предлагали да тренирам срещу заплата в Америка. Там всеки спорт е поставен на пиедестал.”

Младата състезателка в момента се възстановява от контузия на крака и гледа напред към нови върхове, които иска да покори. Екипът на Prizni.bg и пожелава бързо връщане в спортната зала и много бъдещи успехи!

Относно автора

Венелин Добрев

Венелин е родом от Стара Загора. Вярва в чудеса (все още) и обича да разказва истории, които вдъхновяват читателите. Магистър по бизнес икономика с опит в предприемачеството и бизнес развитието. Венелин е един от създателите на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България и въпреки че вече не е част от проекта, продължава да се стреми да вдъхновява хората да следват мечтите си. Работил е и по други проекти със социална насоченост като „От баба“ и няколко години е бил част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора като експерт по международни програми и проекти.

Прочетете и другите материали на автора тук