Множество събития във Видин по случай „Дните на Дунав”

Множество събития във Видин по случай „Дните на Дунав”

Многобройни събития ще изпълнят улиците на Видин и ще отбележат подобаващо „Дните на Дунав”. За поредна година на 29-и юни (сряда) Видин ще се включи в отбелязването на Международния ден на река Дунав. Традционно на тази дата се организират различни събития в българските и чуждестранните градове по поречието и.

Стартът ще бъде даден на 29-и юни (сряда) от 18:00 ч. пред художествена галерия „Никола Петров” с откриването на изложба на оригинални архитектурни и градоустройствени предложения за интегриране и оползотворяване на река дунав в свиващите се крайдунавски градове.

Във 21:00 ч. край емблематичната крепост „Баба Видa” всички жители и гости на града ще могат да видят изпълнение на мистични нестинарски танци, да се насладят на концерта на Градския духов оркестър и ансамбъл за народни танци „Дунав” и след това да наблюдават подготвеното за празника светлинно шоу.

Събитието е с вход свободен.

На 30-и юни и 1-ви юли (четвъртък и петък) в Калафат ще се проведе регионалната конференция по DANUrB+. Тя ще е на тема „Творческият Дунав. Свързаността – ключът към преодоляване на „процеса на свиване” и ще се фокусира върху възможностите за развитие на българските и румънските градове по поречието на Дунав. Акцентът на конференцията е върху изграждането на културнии мостове между дунавските общности, значението на креативните и творчески индустрии и оползотворяването на културно-историческото наследство като инструменти за преодоляване на икономическите и социалните предизвикателства.

Като паралелна сесия към конференцията на 30-и юни (четвъртък) ще се проведе работилница и фокус група проект Living Danube Limes. Нейният акцент ще бъде върху значението на римското наследство и свързаниите с него възможности за устойчиво опазване, устойчив туризъм и инфраструктурни мерки.

Ще бъде представена виртуалната 3D реконструкция на Бонония, която е избрана за пилотен обект в България. Римското наследство във Видин ще бъде част от уебсайт и мобилно проложение, които ще предсставят по интерактивен начин археологическите обекти на римски укрепления, крепости и селища в района на река Дунав.

На 2-ри и 3-ти юли (събота и неделя) всички жители и гости на Видин ще могат да се порадват на феерия от звуци, гледки, вкусове и емоции с фестивала „Богатствата на Дунав”, който ще се проведе в Крайдунавския парк. Той ще предостави разнообразнии атракциии и забавления на всички присъстващи. Сред тях са: фолклорна програма с музика и танци, плаване с моторни и драконови лодки, изложба-базар на традиционни за региона занаяти, дегустация на местни вина, ястия и деликатеси, скокове с бънджи и полет с балон. Ще има и ден на отворените врати на музеи и галерии, както и безплатни турове из малко познатите исторически и архитектурни обекти.

За доброто настроение на в късинте часове на съботниия ден ще се погрижи DJ Yveso с комбинация от мощен саунд и светлинни ефекти на фона на емблематични исторически сгради.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини