Най-смешната книга на Йордан Радичков с представяне от Китодар Тодоров в специално издание на „Петък точно в пет“

Най-смешната книга на Йордан Радичков с представяне от Китодар Тодоров в специално издание на „Петък точно в пет“

Колко голяма може да е простотията на човека? И какво всъщност представлява един тенец?

На 10-и април от 17:00 ч. в интернет пространството почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможност да се срещнат с новото издание на най-смешната книга на автора „Водолей”. Представянето на книгата ще представлява премиерата на два нови епизода от предаването „Петък точно в пет” на Китодар Тодоров.  Епизодите са по текстовете „За простотията” и „Не спори с ламята” от книгата на Йордан Радичков „Водолей”. Разказите представят  множество причудливи характери и истории от родното място на Радичков и напомнят за чудесата от отминалите времена. 

В началото на април от Издателство НИКЕ, заедно с актьора Китодар Тодоров и неговия екип планират представяне  на живо следващата книга на Йордан Радичков. Срещата на живо няма да се осъществи, но от издателството все пак ще направят онлайн премиерата.Решихме обаче да не отлагаме нито книгата, нито кратките видеа, защото вярваме, че точно сега за всички ни би било от полза да се отпуснем, да се посмеем заедно с Китодар Тодоров и Йордан Радичков и да разберем колко може да е голяма човешката простотия и как трябва да се спори с една ламя! За жалост ще трябва да се лишим от разговора и да се задоволим с клиповете на Китодар”, коментира внука на писателя Дани Радичков. Той стои и зад издателството, което през последните няколко години преиздаде стари и неиздадени произведения на Радичков.

„Някои смятат, че човек върви с простотията си, други пък твърдят обратното — че простотията върви с човека, тъй както той си върви и простотията върви с него; кихне ли, тя също започва да киха, седне ли на някоя маса, тя също сяда до него, вземе ли да говори, тя веднага ще почне да говори заедно с него и не е изключено дори да го надговори. “

Какво всъщност представлява един тенеца и как трябва да се спори с една ламя?

С настоящото издание на един от най-смешните сборници с разкази на Йордан Радичков „Водолей читателят ще намери отговор на тези и още много невъзможни въпроси.

Настоящото издание излиза с илюстрации на младата илюстраторка София Попйорданова.

Книгата се появява за първи път през 1967 г. и в нея откриваме първите щрихи за едни от най-обичаните пиеси на автора „Суматоха” и „Лазарица”. Настоящото издание излиза с фантастичните илюстрации на София Попйорданова.

„Аз съм виждал човек, нищо човек, една педя дребосъче, а простотията му голяма колкото черква. Върви той под ръка със своята черква, като върви, задръства цялата улица, но никак не му мига окото. Мигар на човек с такава огромна простотия може да му мигне окото! Ще те прегази и ще си замине, без дори да те забележи!”

 Първият клип от предаването от издателството  ще излъчат на 10-и април от 17:00 ч. в YouTube канала и фейсбук страницата на „Петък точно в пет”. Вторият клип можете да очаквате на 17-и април от 17:00 ч. в същите канали.

Поради настоящата ситуация, от издателство Нике все още не разполагат с книгата, но всеки, който иска да ги подкрепи, може направите своята предварителна поръчка на книгата от техния сайт с 30% отстъпка. След като извънредното положение премине всички поръчки ще бъдат обработени.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини