Неразказаните истории от Северозапада вече ще бъдат разказвани

Неразказаните истории от Северозапада вече ще бъдат разказвани

Здравей!

Ако четеш това, значи си един от първите читатели на „Призни” – медията, която ще разкаже неразказаните истории на Северозапада.

Да, онзи Северозапад, който цяла Европа нарича „най-бедния регион в ЕС”. Но наистина ли е толкова беден, колкото всички си мислят?

Ние вярваме тъкмо в обратното. И ще ти разкажем историите, които го доказват.

Богатствата на Северозапада

В Северозападна България се крият богатства и герои, за които рядко ще чуеш по телевизията или ще прочетеш в новинарските сайтове.

Нашата мисия е да ги намерим и разкажем.  Тук ще прочетеш за хора, които всеки ден променят света около себе си. Или пък за такива, които са видели целия свят, но помнят, че са проходили именно тук – в Северозападна България.  Ще те отведем на пътешествие през върхове и пещери, задни дворове и гаражи, селски кръчми и градски площади, ще открехнем вратата към домове на местни герои, вероятно дори твои съседи, които имат какво покажат, да ни научат на нещо, да ни вдъхновят.

Да, Северозападна България е нешлифован диамант, чийто блясък ще ти разкрием.

Идеалисти ли сме?

Екипът ни е съставен от опитни журналисти (за които ще научиш повече съвсем скоро), всички с корени от Северозападна България. Всеки от нас разбира добре проблемите на общия ни дом. Но най-голямата опасност за Северозапада е историята, която всички ние разказваме – за родния си край, а понякога и за нас самите. Историята, която всички знаем наизуст, звучи така: „Северозападна България е най-бедният регион в ЕС. Икономиката е слаба, населените места се обезлюдяват. Липсва предприемачески дух. Тук няма бъдеще”.

Ще излъжем, ако кажем, че тази история не е вярна. Виждате ли обаче големия проблем?

Вярна е, но не съвсем. 

Това е едната страна на монетата. По-фаталната, по-пикантната. Такива истории създават стереотипи и клишета, а стереотипите и клишетата превръщат непълните истории в единствените, които имаме да си кажем.

Ние в „Призни” вярваме, че историите, които разказваме за Северозапада, са важни. Защото това са нашите истории, нашите общи спомени за миналото и мечтите ни за по-хубаво бъдеще. И не на последно място, нашата обща история е и нашето достойнство.

Затова в „Призни” няма да бъдем идеалисти. Ще бъдем обаче търсачи на доброто, ще обръщаме монетата всеки ден, докато разбием клишето за Северозапада. И знаем, че в твое лице ще имаме не просто верен читател, а съюзник. За да можем скоро всички заедно да разказваме една по-различна история за Северозападна България.

Какво можеш да намериш на Prizni.bg?

В Призни всяка седмица ще публикуваме интервюта с вдъхновяващи личности. Ще рисуваме с думи портрети на хора, за които си струва да знаеш. Ще снимаме видеа от най-интересните кътчета между Ком и Лом. Ще обикаляме надлъж и нашир, за да намираме добри практики и примери, че може да бъде и иначе. Ще си говорим с успешни бизнеси. Ще те информираме за всичко хубаво, което предстои. Някои от нашите истории ще можеш да четеш, други да гледаш, а трети – просто да слушаш чрез нашия подкаст докато пътуваш.

В рубриката ни „Твоята дума” сцената ще е за теб и твоите истории.

Но освен да ти разказваме за всичко хубаво и добро, ние също ще създаваме истории чрез нашите събития. Няколко пъти в годината „Призни” ще организира нещо голямо, което ще те накара да се почувстваш горд, че си пустиняк!

Това е от нас засега. Преди да се разходиш из сайта, имаме един въпрос. Знаеш ли какво значи „призни”? Ако да, коментирай под статията! 

Няма да се разсърдим също, ако я споделиш, за да могат повече хора да научат неразказаните истории от Северозапада.

Относно автора

Веселина Фотева

Веселина е журналист, предприемач и професионалист в областта на комуникациите и дигиталното съдържание с над 10 годишен опит. Вярва, че Северозападна България е подценяван регион, който крие много възможности и вдъхновяващи човешки истории, които си струва да бъдат разказани. Подръжник е на каузи за рaвенството между половете, свободата на личността, опазването на природата.


Още новини