“Оpen Vratsa” – платформата, която отваря Враца за света

“Оpen Vratsa” – платформата, която отваря Враца за света

Новата туристическа платформа “Open Vratsa”събира и представя най-новото и интересното от Враца и района на своите гости и посетители. Зад платформата стои цял екип от експерти и ентусиасти, завърнали се да живеят и работят в родния си град. Те си поставят и амбициозната задача да представят Враца такава, каквато е – красива, спокойна, но в същото време интересна и динамична. Място с много събития културни събития, но и с девствена природа и красивите гледки. 

За целта те представят Враца като модерна, богата и разнообразна и алтернативна туристическа дестинация. В основата на новото представяне е платформата “Оpen Vratsa”.

„Уеб порталът отговаря и запълва една дългогодишна потребност на хората от подобен вид медия”, споделя Бориана Статкова, част от екипа на “Оpen Vratsa”.

От една страна уебсайтът и неговите социални медии са близка до младите хора, като по-чести ползватели на услугата. От друга страна сайтът представя услугите на по-възрастните, които са реално заетите в бранша. Единственото условие, което трябва да е изпълнено, за да се добави нов продукт или услуга е да са в Община Враца. „За момента сме фокусирани върху развитието на нашия роден град”, споделя още екипа. Около една година е била нужна за направата на самия сайт, събирането на основния обем информация, както и сформирането на екип. 

С цел, а не самоцелно

Целта на този проект е да промени обществено мнение, че този край е „Северозападнала България”. Екипът иска да покажe и популяризира събитията, които вече събират хиляди хора всяко лято и есен, сред които Врачански есенен панаир, Национален фолклорен събор „Леденика”, „Музика в пещерата” и др. „Искаме да помогнем на бизнеса, зает в тази сфера, да реализира идеи и успешни примери, а не самоцелно да рекламираме Враца. Смятаме че такъв проект би бил успешен, само ако обществото в своята цялост помогне той да съществува и да се развива”, разказва Бориана.

В момента съдържанието на сайта насочва към събитията, но скоро там ще могат да се прочетат  и  информация за редица новости, които предлага града. „Под новости имаме предвид, например занаятчийската задруга, която в момента се регистрира и скоро ще започне да функционира като такава”, уточняват от “Оpen Vratsa”. Следващият етап от развитието на платформата е откриването, подпомагането и/или създаването на туристически продукти. „Искаме посредством знанията, уменията и опита, които имаме да помогнем на млади и ентусиазирани хора (като нас) да успеят да реализират бизнес идеите си, в града в който са родени или са избрали да живеят”, допълва още Бориана.

Екипът 

Платформата “Оpen Vratsa” се осъществява със съдействието и подкрепата на Община Враца и фондация „Америка за България”. Зад изграждането на сайта и основната комуникационна и визуална стратегия стои Климент Йончев. Местният екип се състои от двама човека – Иво и Ани – Ивайло Йорданов и Бориана Статкова. И двамата са млади хора, които са избрали да се върнат в родния си град, след известно време живеене на други места. Екипът разчита и на изключително професионално  направени и добре подбрани кадри за засилването интереса към района и платформата. Повечето са предоставени от Община Враца,  която е и основен партньор. Повечето кадри са заснети от местни фотографи като Йордан Недялков и Марио Владимиров, които безвъзмездно подкрепят каузата и предоставят техните кадри. Принос за добрата визия  на сайта и професионалните снимки имат и фотографите Александър Костов, Мариян Георгиев и др. 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.