Потопи се в едни отминали времена в етнографско-възрожденския комплекс във Враца

Потопи се в едни отминали времена в етнографско-възрожденския комплекс във Враца
Снимка: Лилия Христова

Във Враца има едно интересно местенце, събрало в себе си много история, което обаче не е особено популярно. Става въпрос за етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански”.

Той се намира в центъра на града и се разпростира на територия от 5,5 дка, върху която са разположени три възрожденски къщи в характерния за този район архитектурен стил, и две обществени сгради от същия период – къщата на фамилията Хаджитошеви, къщите на Иван Замбин и Григория Найденов, сградата на възрожденското училище „Възнесение” и черквата „Св. Възнесение”, в която можете да видите примери за старобългарско изкуство от Врачанско.

Всички те са обявени за архитектурни и исторически паметници на културата. Изграждането на комплекса се осъществява поетапно от 1976 г. с откриването на къщата-музей „Димитраки Хаджитошев”. Десетилетие по-късно той е изцяло готов и отваря врати за посетители. Изложените там експозиции показват най-характерното от традиционната народна култура на врачанското население, нейните регионални отлики и единството и с общобългарската народна култура. Обхванат е периода от средата на ХІХ в. и първите десетилетия на ХХ в., като е представено етнографското богатство на Врачанския регион.

Комплексът се намира в близост до ул. „Търговска” и няма как да го пропуснете, тъй като пред му се извисява паметник на Софроний Врачански, дело на скулптора Крум Дамянов. Когато влезете вътре пък ще се озовете в едно друго време. Но нека пристъпим към това какво можете да видите във всяка една от сградите там.

Хаджийската къща е архитектурен паметник от времето на Възраждането и е построена през 1812 г. Експозициите, които ви очакват в нея представят дейността и бита на семейството на Димитраки Хаджитошев, търговец, подел борбата за църковна независимост и борец за националното освобождение. Посечен е от турците през 1827 г. край Видин. Неговият син Тодораки Хаджитошев доразвова наследената от предците си колекция от старини. Той е самобитен археолог, нумизматик, историк и депутат в Учредителното събрание.

Къщата на Григория Найденов също е архитектурен паметник от времето на Възраждането. Той е поборник и опълченец, а след Освобождението – предприемач, народен представител и щедър дарител на родния си град. Е неговата къща можете да видите експозиция „Светът на детето в края на XIX и началото на XX в.”

Снимка: Лилия Христова

Къщата на Иван Замбин, както и другите две, също е паметник от Възраждането, която обаче е пренесена на територията на архитектурно-етнографския комплекс през 1986 г. Той е участник в Първата дипломатическа мисия в Русия за въпросния период, осъществена през 1804 г. Експозициите, които ви очакват вътре представят изкуството на златаството, копринарството и винарството във Врачанския регион.

Снимка: Лилия Христова

Сградата на училище „Възнесение” е построена в началото на ХХ в. на мястото на първото светско училище. Тя е архитектурен паметник, реставриран адаптиран през 1987 г. Вътре ви очакват елспозициите „Традиционна селска култура”, „Градски бит и култура в края на XIX и началото на ХХ в.” и „Дико Илиев и духовата музика в Северозападна България”.

Снимка: Лилия Христова

Ще можете да видите още и експозицията „Традиционни транспортни средства”, където ви очакват образци на модерното коларство във Враца от края на XIX и началото на ХХ в. Те са изработени в първата в България фабрика за файтони, основана от Мито Орозов. Можете да прочетете повече за този знаменит българин в нашия материал „За Мито Орозов и паметта ни за великите личности на България”.

Снимка: Лилия Христова
Снимка: Лилия Христова

Работно време:

Делнични дни: 09:00-17:30 ч.

Почивни и празнични дни: 09:00-12:00 ч. и 13:00-17:30 ч. (посещения между 12:00 и 13:00 ч. са възможни само при предварителн заявка) Почивен ден: 1-ви януари

Понеделник: вход свободен

Относно автора

Лилия Христова


Още новини