Prizni.bg стартира нов подкаст. Първи гост е Стоян Николов – Торлака

Prizni.bg стартира нов подкаст. Първи гост е Стоян Николов – Торлака

За всички, които предпочитат да съвместяват обзора на интересни акценти с динамиката на деня си или просто обичат да се вглъбят в информацията, слушайки я, Prizni.bg стартира нов подкаст.

Първият събеседник, когото приветствахме в първия епизод, е Стоян Николов – Торлака.

Емблематична за този пъстър край фигура! Духовен бунтар, сърцевед и мислител, приел да озвучи с мисъл и душа един диалог за Безкрайността, видяна през характера на тукашния Човек. Диалог, в който се преплитат канатици и блестят остриетата на някои пъстри тукашни думички.

Диалог за Началото и Края, погледнати откъм Северозапада.

Кой и какво е Торлака и защо е с мен в разговор по темата за Началото и Края, погледнати оттук, питам самия него от упор.

Аз съм с теб в този епизод, защото съм човек от Северозапада. И Северозападът за мен е нещо, което е изключително ценно – това е родният ми край. Аз съм израснал там, из планинските дебри, после в Монтана. И по този начин съм закърмен със северозападния начин на мислене и северозападното светоусещане. За мен Северозападът е изключително важно място и правя абсолютно всичко възможно, за да мога всяка година да се прибирам поне по два месеца, да отдавам любов на родния си край и да получавам енергията му.

  • Какво стои по средата на първото вдишване и последното издишване, усетени оттук?
  • Начин ли е езикът да отхвърлим стигмата „северозападнали”?
  • Начин ли е „ужасяващо силното съчетание от качества на северозападния човек” да бъдат преодолявани подводните течения?
  • Защо Торлака казва, че обожава непримиримостта на северозападните хора и не вярва в симетрията?

Във всичко това няма амбиция за изчерпателно разнищване на засегнатите теми.
Не е опит за разговор безвкусно встрани от книжовната норма или още по-малко – средство да се изследват малко популярни норми на духовното.
Ние имаме по рождение спецификите, които ни родеят със Северозапада.
И търсим как и в какво оживяват те.
Как и с какво ни помагат.
В средата и края на месеца екипът на Prizni.bg ще се старае да „призва” с интересни гости в подбрани акценти в аудиоформат за онлайн слушателите в две подкаст платформи.

 

Автор: Мария Тодорова

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук