Проектът „Лом и околията преди”, с който ще се потопите в историята

Проектът „Лом и околията преди”, с който ще се потопите в историята

Днес сме ви подготвили още една вдъхновяваща история от Северозапада – тази на проекта „Лом и околията преди” – сайт, който събира на едно място историята на града и околностите му.

Зад проекта стои младата Благовеста Тодорова, която отделя от своето време, за да работи и поддържа страницата за историята на Лом. Можете да намерите сайта и facebook страницата на проекта.

Една от първите публикации, които привлече вниманието ни е свързана с преброяването на града и околията през далечната 1881 г. – първото официално преброяване на населението на България. Хората, преброени там наброявали точно 39 380 души. Ако се разровите в сайта, ще видите, че архивните материали са предимно статистическа насоченост, което ги прави доста ценни и интересни.

На страницата в социалните мрежи се споделят най-вече стари снимки от града и околните села. Сигурни сме, че би ви било интересно да разгледате албумите „Държавен вестник”, в които са качени извадки от публикации и решения, които касаят Ломския край и неговите граждани.

Любопитни са публикациите за загиналите в Балканските войни и Първата световна война. Може да разгледате списъците с ваши възрастни роднини и да проследите дали имате предци, които са загинали в името на родината.

„Лом и околията преди” все още е млад проект, но ни дава интересна гледна точка върху миналото на град Лом и околните села. Това определено е един ценен проект, който съчетава краезнание, родова история и народна памет, който си заслужава да видите.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини