Проведе се 18-ата регионална краеведска конференция „Трапеза и традиции”, посветена на гозбите на Северозапада

Проведе се 18-ата регионална краеведска конференция „Трапеза и традиции”, посветена на гозбите на Северозапада

На 18-ата краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето” се включиха 50 участници с 38 разработки, посветени на темата „Трапеза и традиции – храни и напитки от Северозападна България”.

Хранителният код на Северозапада – история, култура и традиции! В първата сесия бяха представени предимно изследвания на историци и научни работници, посветени на историческите корени на традиционната кухня – местни храни и напитки, употребявани от българите, населяващи този регион, донесени през вековете продукти, суровини и подправки от различни краища на света.

Бяха представени и текстове, посветени на индустриалното млекопреработване и консервиране на плодове през първата половина на ХХ в. Втората сесия бе посветена на обредната трапеза и ежедневната селска домашна кухня в миналото и днес, на градските традиции и пренесените от странство рецепти за сладкиши и ликьори, на домашното и индустриално производство на вино и ракия, традицията на билковия чай. По време на събитието бяха показани интересни техники за приготвяне на хляб, песил и агне в трап. Коментирани бяха и стари бабини рецепти, претворени от млади готвачи в различни кулинарни изложби и състезания.

Участниците в конференцията бяха приветствани от Силвия Павлова – директор на Регионална библиотека и Лорета Колева – временно изпълняващ длъжността началник на РУО – Враца. Старши експертът към РУО Румяна Цветкова поздрави краеведите за неспирната енергия и желание да участват в срещата, въпреки нетрадиционния формат за провеждане за втора поредна година. Събитието протече изцяло онлайн.

Участие през платформата zoom взеха представители на културните институции от Северозападна България – регионалните библиотеки, музеите и архивите от Видин, Монтана, Враца, исторически музей в Правец, читалищните библиотеки от региона, ученици от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца , СУ „Христо Ботев”- Враца, ПГО „Елисавета Багряна” – гр. Бяла Слатина, представители на Регионално краеведско дружество – Враца и краеведските дружества в Мездра и Бяла Слатина, изследователи от БАН.

Осемнадесетата регионална краеведска конференция „Трапеза и традиции” се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и Регионално управление на образованието – Враца.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук