Работилница за плъстене отваря врати във Видинския музей

Работилница за плъстене отваря врати във Видинския музей

Поредната новина за културна проява отново идва от Видин и е свързана с Великденската програма на общината. Като част от нея в музея „Кръстатата казарма” беше направена работилничка за плъстене, предаде dnews.bg. Тя е свързана с реализирането на проекта  „От руното до плъстения килим – възраждане на един древен занаят“ на Сдружение „Видински фонд „Читалища“, с основен партньор Регионален исторически музей (РИМ) – Видин.

Нека първо обаче изясним какво предсавлява плъстенето. Най-общо казано това е традиционен български занаят, който се отнася до изработването на текстилни изделия (най-често от вълна) от нетъкан текстил. Той е датиран много назад във времето по нашите земи – още от Х в. Нашите колеги от „Българска история” имат обширна статия по темата, с която може да се запознаете, ако имате интерес.

Ето какво споделиха и организаторите:

„Всеки ден от днес до 29-и април деца от няколко видински училища (СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. Климент Охридски” и ППМГ „Екзарх Антим I”) имат възможност да се запознаят с плъстенето на вълна, което е стара българска традиция. За първата група ученици от училището по изкуства бе изключително интересно да научат любопитни подробности за малко известния занаят и да наблюдават демонстрация на плъстене.”

Заниманията в учебната занаятчийница „От руното до плъстения килим”, която бе изградена по проекта, се водеха от д-р Сашка Бизеранова, етнограф в Регионалния музей.  Избраните да участват в тях са деца и младежи на възраст от 11 до 15 години. Те получават знания за овцевъдството в региона, за стригачеството и за домашните занаяти – обработка на вълната и подготовката и за плъстене, специфична за етапите в изработването на плъстите, информация и умения, а също така изработват и свои изделия.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини