Светлана Мутафчиева – жената, чиято лична мисия е да помага на хората да открият тяхната (част 2)

Светлана Мутафчиева – жената, чиято лична мисия е да помага на хората да открият тяхната (част 2)

Светлана (Светле) Мутафчиева е родена в Монтана. Тя е майка на три деца, създател на система за откриване на „най-добрата реализация“, автор на книгата „Личната мисия“ и множество статии по темата избор на професия и реализация, основател и двигател на собствена компания и редица вълнуващи лични проекти.

В първата част от историята ѝ Светле ни сподели за детството си в Северозапада, за трудните, но каляващи характера условия, за отдадеността и вярата, които родният ѝ край възпитава у нея. В следващите редове тя разказва за кариерния си път, в който открива, че мисията ѝ е да подкрепя хората в търсенето на тяхната. Осъзнаване, което се материализира в създаването на „Кареа“ – първата в България организация за избор на професия и кариерно развитие.

Мисията.

„Винаги съм смятала, че искам да направя нещо свое. Нещо, с което да съм полезна и да го създам по начина, по който го усещам. Дълго време не знаех какво точно. Въртяха ми се различни идеи, но никоя не беше достатъчно запалваща. Успоредно с това вървеше едно мое вътрешно търсене на смисъл от живота. Много ми беше важно да го открия. Бях се нагледала на страдания, бях минала през тежки периоди и исках да зная, че е имало смисъл от всичко това, а също – че тепърва ще има смисъл от това да съм жива и да ме има.“, спомня си Светле.

През 1999 г. Светле попада в „Колеж за самопознание и себереализация“ – 9-месечно обучение по работа с различни аспекти, свързани с израстването на човека. (Тогава още не е бил измислен терминът „личностно развитие“). Учат се на саморефлексия, работа в екип, дори на медитация. Учителят още от предварителната лекция говори за хората с мисия. Хората, които знаят защо са тук на тази земя, и колко е важно всеки човек да си отговори на въпроса „Защо съм?“. Мисълта много я привлича и тя с нетърпение очаква да научи начина, по който да изведе отговора за себе си. Това обаче така и не се случва:„Той не ни даде някакви стъпки. Единствено веднъж, докато говореше за друго, спомена, че личната мисия може да се изведе с един въпрос – да се запитаме кой е най-големият проблем в живота ни към дадения момент и да посветим живота си на това да го решим и за другите. В този момент нямах дом и живеех под наем; работех на две места, а 70% от доходите ми отиваха за квартира; нямах още партньор в живота, нямах семейство, деца; нямах спестявания или сигурност в бъдещето, но това, което усетих, че най-много ми тежи, е липсата на яснота какво искам да правя, с какво да се занимавам в активния си живот. И тогава разбрах – искам да помагам на хората да открият най-добрата си реализация, защото това беше и моят най-голям проблем. Това стана моята реализация.“

Кариерата.

„Кареа“ като организация се появява 8 години по-късно. Междувременно Светле записва още една магистратура, работи в близки до кариерното консултиране професии, събира и прилага инструменти за самопознание, сертифицира се по международна система за кариерни консултанти, трупа увереност и готовност за стартирането на нейната организация, която ще помага на хората да намерят своята най-подходяща професия. „Истински се почувствах готова малко след като открих бъдещия татко на моите деца и партньор в живота. „Кареа“ стана вторият съвместен проект с моя съпруг (след като заживяхме заедно и си взехме котка), който ме подкрепи в това да последвам мечтата си.“

Системата.

През 2007 г., заедно с откриването на фирмата, Светле създава система за избор на професия, която е в основата на дейността на „Кареа“, водена от осъзнаването, че рецепти няма и че зависи от нея. Тя влага размислите и философията си за това какво е важно за една професия, за да бъде наречена „най-добрата реализация“ за дадения човек. Залага ключови стъпки и ги подрежда в система. През годините разменя местата на някои от стъпките, добавя нови инструменти, с всеки проект в системата се вливат нови знания и опит, който споделя със следващите хора, но в основите системата остава същата и до момента. Светле вярва, че това е така, защото тя стъпва на истински важните неща, които не се променят с модата и времето.

„Голямата роля на системата е в това, че дава повод на човека да се вгледа в себе си, да подреди и изясни въпроси, свързани с това какво харесва да прави, какво е характерно за него като човек (като природа), какво му е интересно, в какво е силен, какво му носи усещане за успех, какви условия са най-благоприятни точно за него, какво му носи смисъл, стойност и усещане за принос. Често дори само това е достатъчно – след такава ревизия и подредба, хората понякога продължават пътя си и сами – в това да правят избори към какво да се насочат в към дадения момент и в бъдеще.“, разказва Светле.

След вглеждането в себе си фокусът се насочва към това да се обмислят различни възможности (професии) и да се достигне до изясняване на избора. Определя се също стратегия за максимално бързо и леко достигане до желаната реализация, стъпвайки на разбирането, че пътищата към дадена цел може да са различни и че никой не тръгва от нулата, когато прави следваща стъпка в кариерата си. Накрая се завършва с план за действие, в което се описва как конкретно ще се приложи стратегията и ще се достигне до реализирането в избраната посока.

„По време на всички тези стъпки провеждам множество разговори с човека – в продължение на 2-3 месеца. В тези разговори се отваря пространство, в което могат да се проявят вътрешните притеснения, страхове, пречещи убеждения. Когато заедно с него ги извадим на светло, част от тях губят своята сила и спират да му пречат да вземе в ръце живота и изборите си. А това отблокиране не само помага да доведем проекта ни за избор на професия докрай за човека, а остава за цял живот – в неговите бъдещи избори в кариерата, а понякога и в личния живот.“

Книгите.

Първата книга на Светле „Личната мисия“ е практическо ръководство за извеждане на мисията на човека. Тя подкрепя хората, които искат да направят нещо значимо в живота и да го изживеят със смисъл, стойност и страст. Може да се изтегли свободно в електронен вариант от сайта на „Кареа“ или от страницата на „Личната мисия“.

В момента Светле пише втората си книга. Тя е с работно заглавие „Как да изберем своята истинска професия“ и в нея се описват по-детайлно стъпките на системата на „Кареа“ за избор на професионално направление: „Идеята ми е чрез тази книга да подкрепя и да съм полезна на повече хора, които имат нужда и желание работата им да не е само средство за изкарване на хляба, а нещо, чрез което да реализират себе си, да дадат своя принос и да оставят своята следа.“

Реализацията.

„Изборът на професия е личен процес, индивидуален за всеки човек. За толкова години и толкова хора, с които съм работила, не смятам, че имам два еднакви проекта. Това само по себе си е извор на много вълнение и дава широк спектър в натрупания опит. Понякога всичко е много стегнато и бързо, и с лекота се достига до избор, друг път – по-объркващо, бавно, изискващо повече внимание.“, споделя Светле.

В търсенията на хората има също много и различни посоки. Някой търсят професията, която ще е най-подходяща за тях, ще ги прави щастливи и едновременно с това ще им носи достатъчно доходи. Други търсят професионална дейност, която да добавят към основната си професия и работа, която им осигурява сигурност чрез доходите. Има хора, които искат да си набележат странични дейности (като различни видове хоби), с които да обогатят и разнообразят ежедневието си. Други искат да изберат каузи, към които да допринасят в свободното си време. Има и такива, които искат да формулират личната си мисия, за да подредят изборите и живота си спрямо нея.

„Общото между всички е желанието да променят нещо. С времето обаче разбрах, че това не е достатъчно. Установих, че желание за промяна имат много хора, но понякога вътрешните пречки са толкова много, че не оставят сили на човека да тръгне по пътя на промяната и намаляват готовността да плати вътрешната цена за това да се вгледа в себе си, да открие своето нещо (професия, реализация), да се подготви за него и да го осъществи.“, разказва за опита си Светле.

Преди няколко години Светле записва видео в помощ на искащите промяна, с което да разберат дали всъщност имат сили да я реализират: „Защо ОЩЕ не знаете коя е подходящата за вас професия?“. Ако установят, че имат, те могат да се задействат и да не губят време от живота си. А ако почувстват, че нямат, е важно да спрат да се самоизмъчват, че трябва да направят промяна и да се опитат да смекчат настоящата си ситуация – или временно докато наберат сили за промяна или завинаги, ако това е част от пътя и изборите им.

За финал Светле ни оставя прекрасно послание: „Никой не ни задължава да сме щастливи. Никой не ни обещава, че ще станем такива. Можем да имаме по-спокоен живот, по-активен, по-вълнуващ, по-умерен. Всичко е наше творение. Ключовото е да помним, че избираме и подреждаме живота си всеки ден по мъничко и че е важно да направим така, че да му се радваме такъв, какъвто го избираме, следвайки себе си и своя път.“

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук