Световноизвестни опери, театри, музеи, галерии и културни платформи отварят „виртуални” врати

Световноизвестни опери, театри, музеи, галерии и културни платформи отварят „виртуални” врати

Екипът ни искрено се надява, че нашите читатели са сред отговорните хора, които са решили да останат вкъщи и да ограничат до минимум работните и социалните си контакти. Това е предизвикателство за всички нас и ето защо решихме да сме полезни в тази обстановка според възможностите ни. През следващите няколко дни ще публикуваме информация за онлайн културни, образователни и спортни възможности и инициативи. А те оказа се са изключително разнообразни. Много от най-добрите културни институции по света предоставиха безплатен достъп по редици емблематични опери, изложби и музеи. Някои от българските културни институции не останаха назад. Кои са те може да видите в следващите редове. Споделете с приятели – културата е за споделяне, било то и виртуално.

Метрополитън опера 

Безплатно излъчване на най-добрите си заглавия започва „Метрополитън опера” в Ню Йорк.  Инициативата, наречена “Nightly Met Opera Streams”започва от днес, 16-и март поради затварянето на „Метрополитън опера” и ще продължи до края на затваряне на институцията. „Бихме искали да осигурим великолепна оперна утеха на любителите на операта в тези изключително трудни моменти” – казва генералният мениджър на „Метрополитън” Питър Гелб. – Всяка вечер ще предлагаме различна оперна скъпоценност от нашата колекция с HD спектакли от последните 14 години.„Спектаклите от серията „На живо в HD” ще се излъчват от 16-и март от 19:30 ч. нюйоркско време (на 17-и март в 01:30 ч. българско време), като линковете ще бъдат активни в продължение на 20 ч. 

Театър 

В България Театър Възраждане бе една от първите културни институции, които започнаха да излъчват онлайн някои свои представления. Така през изминалия уикенд почитателите на театъра имаха възможност да се насладят онлайн на представлението „Ало, ало”.  Записът на предаването може да се гледа напълно безплатно все още във Facebook страницата на театър Възраждане. Въпреки че представленията са безплатни, ние апелираме всеки да отдели, 1, 3 или 10 лв., за да подпомогне театъра. В гледането на представлението се включиха българи от почти цяла Европа. С онлайн куклено представление за най-малките пък се включи и Варненския куклен театър. 

Виртуална разхода в Метрополитен, Лувъра и Ермитажа

Възможности за виртуална разходка предоставят и някои от най-известните музеи и галерии в света. Така всеки може да се докосне до музеи с уникални колекции като тези на Метрополитън в Ню Йорк, Лувъра в Париж, Ермитажа в Санкт Петербург. Вече всеки, който иска може да се включи във виртуалната разходка. Eто и коя е тяхната селекция за музеи с виртуални обиколки, които могат да бъдат посещавани онлайн (линкове може да откриете като кликнете на самите изредените музеи и галерии, oще линкове може да намерите на самия информационен сайт).

Предавания за култура

Едно от любимите ни предавания за култура и едно от малкото на българския екран – Култура.бг също продължава да излъчва всеки ден. Следете предаването не само за предстоящи събития тъй като такива е трудно бъдат предвиди, но все пак може да се получи информация за излизащи книги, нови музикални албуми и други по-далечни събития.

Книги 

Книгите са път за бягство от местата, на които не искаме да бъдем. По този повод издателство „Изток-Запад“ обявиха начало на извънредното четене, като книгите можете да купите с 20% отстъпка.

Следващите няколко дни ще ви информираме и за възможностите за учене и спортуване от вкъщи.

И нека не забравяме: Всички сме обитатели на един и същи кораб” по Екзюпери.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.