В община Видин ще се реализират пет проекта за чиста околна среда

В община Видин ще се реализират пет проекта за чиста околна среда

Независимо къде се намираме и колко пари имаме едно нещо е сигурно – за да живеем, ни трябва чист въздух, чиста вода и запазена природа. Това все още в голяма степен важи за Северозапада, където можем да срещнем и трите условия за качествен живот. Най-хубавото е, че работата в това направление сякаш също става по-осезаема. Само преди ден стана ясно, че цели пет проекта за чиста околна среда ще се реализират на територията на община Видин, предаде dnews.bg.

Одобрените проекти са на публични организации – две местни кметства, две детски градини и едно училище. Те ще бъдат финансирани по програма „ПУДОС”, която се управлява от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Проектите

Проектите са на обща стойност 35 000 лв., като кметствата ще получат по 10 000 лв., а учебните заведения – по 5000 лв. Класирани са предложенията на кметствата в населените места Покрайна – „Зона за отдих” и Капитановци – „Красиво село”.  Одобрени са още проектите на Основно училище „Иван Вазов” – „Класна стая – част от природата”, на детските градини „Славейче” – „Екологични пътеки към знанието” и „Русалка” – „Зелен страж за децата”.

Ето какво споделят и от институциите:

„Целта на кампанията „Чиста околна среда – 2021 г.” е да изгради обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда, да повиши екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем. С реализацията на дейностите по нея се цели реновиране и/или създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други. Ще се постигне повишаване на екологичното самосъзнание, формиране на позитивна нагласа към природата, затвърждаване на умения и желание за опазване на околната среда у гражданите.”

Ние от Prizni.bg ще следим с интерес реализацията на проектите и добрите последици от тях.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини