За поредна година „Балът” в село Бърдарски геран привлича много гости

За поредна година „Балът” в село Бърдарски геран привлича много гости
Снимка: Архив НЧ "Съединение 1923"

На 29 август 2020 г. ще се проведе традиционният за банатските българи празник „Балът”. Той се организира в последната съботна вечер на месец август в столицата на банатските българи – село Бърдарски геран. Празникът възражда традицията и спомените за времето, когато усмихнати и ведри хора в носии са танцували в захлас по седенките и са стояли на приказки под звездите.

Празникът започва от 18:30 ч. на площада пред Кметството на Бърдарски геран. Всички посетители ще могат да се насладят на традиционните за селото банатски танци „На мамень”, „Препичоре”, „Кърлига” и „Чардаш”, изпълнени от Танцов състав „Палкенче” и Танцов състав „Палкенче – малките” към НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран, както и Ансамбъл „Фалмис” към Дружество на банатските българи в България в София. Ще бъде изпълнен и „Асеновска китка” от банатските българи от с. Асеново.

На една сцена ще се представи цялата магия на банатските танци, допълнена от пъстротата и уникалността на  банатските носии.  Танцовите съставите към читалищата от село Бърдарски геран и с. Асеново ще се представят с автентични банатски носии завещани от предците. Предавани от поколение на поколение и запазени до днес, те са връзката между минало, настояще и бъдеще. Някои от носиите са изработени в края на XIX началото на XX в.

Снимка: Архив на НЧ"Съединение 1923" с. Бърдарски геран
Снимка: Архив на НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Освен танците на банатските българи, публиката ще може да гледа и танци от различните фолклорни региони на България, Полша и Унгария.

На 29 август 2020 г. ще бъде отворена и Етнографската къща на селото – единствения по рода си музей на банатските българи в България. Тя е основно ремонтирана през тази година с усилията на местната общност в Бърдарски геран и в нея е представен характерния бит на местното население. Музеят ще работи 9:30-12:00 ч. и 15:00-17:30 ч. в съботния ден.

Бърдарски геран се намира на 8 км от общинския център град Бяла Слатина, област Враца. Удобни места за настаняване има в Бяла Слатина и Кнежа.

Относно автора

Гавраил Гавраилов

Гавраил е доктор по социология, преподава социално предприемачество и активизъм в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Придобива бакалавърска степен по политология и магистърска по приложна психология в родния си град Пловдив. Има опит като журналист в БНР от 2019 г. (автор на рубриката „Има ли мегдан“ по „Хоризонт“ и сътрудник в „Христо Ботев“). Има интереси в различни сфери - спорт, туризъм, културно наследство, социални услуги, политически процеси, граждански организации. Автор на пет книги за България - две от тях за селски туризъм и една за Дунавска България. Бивш изпълнителен директор на Организация за управление на Тракийски туристически район. Все още трудно говори на езика на пустиняците, но поне разбира какво му се казва.

Прочетете и другите материали на автора тук