За поредна година „Балът” в село Бърдарски геран привлича много гости

За поредна година „Балът” в село Бърдарски геран привлича много гости
Снимка: Архив НЧ "Съединение 1923"

На 29 август 2020 г. ще се проведе традиционният за банатските българи празник „Балът”. Той се организира в последната съботна вечер на месец август в столицата на банатските българи – село Бърдарски геран. Празникът възражда традицията и спомените за времето, когато усмихнати и ведри хора в носии са танцували в захлас по седенките и са стояли на приказки под звездите.

Празникът започва от 18:30 ч. на площада пред Кметството на Бърдарски геран. Всички посетители ще могат да се насладят на традиционните за селото банатски танци „На мамень”, „Препичоре”, „Кърлига” и „Чардаш”, изпълнени от Танцов състав „Палкенче” и Танцов състав „Палкенче – малките” към НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран, както и Ансамбъл „Фалмис” към Дружество на банатските българи в България в София. Ще бъде изпълнен и „Асеновска китка” от банатските българи от с. Асеново.

На една сцена ще се представи цялата магия на банатските танци, допълнена от пъстротата и уникалността на  банатските носии.  Танцовите съставите към читалищата от село Бърдарски геран и с. Асеново ще се представят с автентични банатски носии завещани от предците. Предавани от поколение на поколение и запазени до днес, те са връзката между минало, настояще и бъдеще. Някои от носиите са изработени в края на XIX началото на XX в.

Снимка: Архив на НЧ"Съединение 1923" с. Бърдарски геран
Снимка: Архив на НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Освен танците на банатските българи, публиката ще може да гледа и танци от различните фолклорни региони на България, Полша и Унгария.

На 29 август 2020 г. ще бъде отворена и Етнографската къща на селото – единствения по рода си музей на банатските българи в България. Тя е основно ремонтирана през тази година с усилията на местната общност в Бърдарски геран и в нея е представен характерния бит на местното население. Музеят ще работи 9:30-12:00 ч. и 15:00-17:30 ч. в съботния ден.

Бърдарски геран се намира на 8 км от общинския център град Бяла Слатина, област Враца. Удобни места за настаняване има в Бяла Слатина и Кнежа.

Относно автора

Гавраил Гавраилов