Онлайн изложба ни пренася в света на Радичков и неговия „Водолей”

Онлайн изложба ни пренася в света на Радичков и неговия „Водолей”

В началото на месеца представихме на почитателите на Йордан Радичков неговата най-смешната книга – „Водолей”. Днес ще ви представим младата илюстраторката на изданието – София Попйорданова, която през последните няколко години даде нов облик на някои негови разкази и пътеписи. Повод за тази „среща” е онлайн изложбата с илюстрации към книгата „Водолей”, която бе официално „открита” в края на миналата седмица по повод Международния ден на книгата и авторското право. 

 Виртуалната галерия е достъпна по всяко време онлайн като засега не се предвижда „закриване”. „Имахме идея да преставим картинките в някое малко и уютно пространство заедно с представянето на книгата. Но тъй като в момента няма такава възможност, решихме да пробваме с малко и уютно онлайн пространство да усмихнем хората”, споделя София.

Младата илюстраторка София Попйорданова. Снимка: Личен архив

Това не е първата книга на Радичков, която младата художничка илюстрира. Съвместната и работа с издателство „Нике” и Дани Радичков, внук на Йордан Радичков, започва със „Сибирски тетрадки”. Това е едно много специално по думите на София издание, побиращо три малки тетрадки от пътуването на Йордан Радичков в Сибир. Следва още един общ проект с издателството и друга новоиздадена книга с пътеписа „Неосветените дворове”, на която тя  подготвя корица. В началото на април излезе и сборникът „Водолей”, откъдето са и илюстрациите в онлайн изложбата. „По време на изолацията подготвихме и две специални електронни издания (подарък за читателите) с илюстрирани корици, по които работих”, споделя още София.  А какво за София е да илюстрираш Радичков?

„Вълнуващо е, никога не съм си и мечтала да имам такава възможност. Като малка много обичах да чета историите за врабците, всяко с различен характер. По-късно в гимназията започнах да чета един след друг различни негови сборници, изпълнени пък с причудливи образи, сюрреалистични случки. Колкото и пъти да прочетеш някой от тях, всеки път сякаш успява да те улови и загуби в неговия невидим свят.”

По думите и всеки автор си има свой собствен свят. Радичковският според нея е странен, неуловим, той има способността да те учудва и удивлява, да те разсмива искрено, а понякога да те отнася към недостъпни и неприветливи местности, заличаващи пътя назад.   

София преоткрива Радичков с всяка книга, по която работи, защото за нея всяка от тях носи свой собствен дух: „Понякога се унасям в туптящите му океани, в попукването на храстите, в тихо шептящите пространства, в които ни отвежда. Друг път се усмихвам пред мъдрите сврачи наблюдения и се изумявам от причудливата човешка същност и различните възможни размери на простотията.”

А как се илюстрира Радичков?

„В началото усещаш известна доза страх дали работите са достойни за текстовете му, дали изобщо има нужда да се илюстрира неговия свят, имаме ли право? Чак щом се абстрахираш и отпуснеш започват да излизат с лекота картинка след картинка… При мен съм забелязала, че тези, които нарисувам непосредствено след като прочета разказа, са като че ли най-искрените…”

Според София се говори все повече за творчеството на Йордан Радичков. А чрез изложбата и книгите на Радичков тя се надява да внесе малко светлинка в очите на хората. „Това мисля, че е достатъчно”, обобщава София. 

Изданията може да се разгледат в профила на София. Книгите на издателство „Нике” може да се поръчат (или изтеглят) от сайта им. 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини