Екопътека „Боров камък” – едно бижу на Врачанския Балкан

Екопътека „Боров камък” – едно бижу на Врачанския Балкан

Всеки, който е стъпвал в Северозапада, знае какви богати природни красоти има. Именно туризмът е посочван като един от отраслите, с които региона може да се развива успешно икономически. В тази статия ще си говорим за един от най-красивите маршрути във Врачанския Балкан – екопътека „Боров камък” и едноименния водопад. Тя може да бъде срещната още с името Врачанската екопътека.

В началото на моите описания бих искал да кажа, че на някои места попаднах на информация, че екопътеката е подходяща и за родители с малки деца. Аз бих се въздържал от такава препоръка, но всеки човек може да проучи и да прецени сам за себе си.

Маршрутът

Самият преход не е тежък, но на места е леко екстремен, а и продължава малко над 3 часа (в двете посоки). Нека се върнем на прехода. До пътеката можем да стигнем през село Згориград (на около 5 км от Враца). Пътува се от областния град в посока към пещерата Леденика, но след пролома Вратцата се продължава наляво, а не надясно. В края на селото има удобни места за паркиране точно преди началото на екопътеката.

Ако не сте чували за тази екопътека, то мога само да ви завиждам, че тепърва ще я откриете. Тя е една от най-красивите в България и е низ от приказни гледки и изкачвания и слизания по мостчета, стълби и стъпала в самите скали. Тя ще разкрива пред вас чудни гледки на най-разнообразни водопади. Екопътеката е добре маркирана и няма да се чудите на къде да поемете в нито един момент. Маршрутът е много красив и разкрива приказни гледки към каньона и коритото на река Лева.

Много туристи споделят, че финалните метри до водопада Боров камък са най-трудните, но именно те си струват, за да оцените прекрасната гледка, която ви очаква. В края на екопътеката през вас ще се разкрие един от най-високите и живописни водопади в България. Тук водотечение има през цялата година и водопадът не пресъхва. Заради разположението на скалите водата пада по много интересен начин и образува интересни падащи струи, които са наслада за окото. За мен лично най-добрата гледка е в самото подножие на водопада.

Можете да отделите колкото време искате и да се насладите на красотата на водопад Боров камък. Обратният път ще ви отнеме приблизително същото време. Подсигурете се с добри обувки и стъпвайте внимателно. Там ви очаква едно прекрасно изживяване.

Относно автора

Венелин Добрев


Още новини