Сергей и Иван от „Active Кids Montana“ за важността на двигателната култура при децата

Сергей и Иван от „Active Кids Montana“ за важността на двигателната култура при децата

Срещаме ви със Сергей Георгиев и Иван Михов, които наскоро създадоха спортен клуб за децата на Монтана – „Active Kids“. Чрез разнообразни подвижни и отборни игри, включващи елементи от различни спортове, те работят с деца от 4 до 8-годишна възраст за повишаване на двигателната им култура.

Сергей и Иван не са родом от Монтана, но години наред са част от футболния отбор на града и когато прекратяват тази своя дейност, решават, че това е подходящото място да създадат семейства и отгледат децата си. Същевременно искат да се занимават с нещо, което да им носи удоволствие и да е полезно за хората. Разговаряме с тях за заниманията на открито, колективните игри и изобщо за движението – един от най-важните фактори за правилното развитие на децата.

Здравейте! Разкажете ни накратко защо създадохте „Active Kids“. Каква е мисията на вашия клуб?

Сергей: Създадохме „Active Kids“, за да предложим една по-интересна спортна среда за по-малките деца, които все още не са се ориентирали към определен спорт. Решихме да обединим всички спортове в едно като им предоставим едно забавно и интересно пространство, където да подобряват двигателните си умения посредством спортни игри.

Иван: Да, целта на дейността ни е малко по-различна – не е свързана с точно определен вид спорт, а с различни елементи от различни спортове, които да позволят на децата да развиват своите качества. На възраст от 4-5 години те все още не знаят в каква посока искат да се развиват като пораснат и тези занимания определено ще им бъдат от полза за успешно адаптиране към избран спорт в бъдеще.


Вие имате сериозен опит в двигателната активност в един определен спорт. Кое е най-важното, което ви даде футболът?

Иван: Дисциплина, възпитание, спортна култура, както и запознанства, някои от които прераснаха в приятелства за цял живот.

Сергей: Най-общо казано, това, което ни даде спортът, бе да ни изгради като личности, за да не тръгнем по лош път – превърна ни в хора, които днес смятат, че могат да дадат добър пример на децата.

Това е чудесно! Какво изграждат в децата игрите навън в колектив?

Сергей: Това е нещо много важно  – колективът. Защото като малки децата са самостойни единици, те не разбират смисъла на отборната игра – това е нормален етап в развитието на всяко дете, но е важно да се научат да мислят и за другите и да действат заедно. Ползите са много големи най-вече за по-малко седене пред екрани  и повече движение. Миналата седмица коментирах с мой приятел изследвания в детските градини, сочещи, че с всяка година се отчита наднормено тегло при все повече деца. Ето до това довежда липсата на активност и прекомерното заседяване пред екрани, затова родителите трябва да прекарват повече време с децата си навън.


Когато говорим за двигателна култура, колко важен е примерът на родителите?

Иван: Всичко тръгва от вкъщи според мен – при спорта, възпитанието, ученето. Дали детето ще ходи на кръжок по математика, ще свири на някакъв инструмент или ще се занимава със спорт – този пример трябва да му бъде даден вкъщи. От примера на родителя тръгва всичко – любовта към спорта и всичко, към което искат родителите да насочат детето. А с годините, то само ще прецени кое е за него и кое не.


И двамата сте родители. Какво избират вашите деца между игрите пред екран и алтернативата – игри навън? Не можем съвсем да изключим дигиталното – то е част от живота ни, ще бъде част и от обучението на децата, но м
ного родители предоставят прекомерен достъп до екрани на децата си.

Иван: Моето мнение е, че трябва да има баланс. Разбирам и родителите – всеки от нас е стигал до момент, в който дава на детето си телефона или таблета, за да може спокойно да свърши някаква работа. Неизбежно е. Голямото ми момиче, на 5 години, иска и двете – щастлива е да играе навън, но понякога има желание да погледа детски филмчета. Позволявам ѝ екранно време в рамките на нормалното.

Сергей: Да, неизменно двете неща вървят заедно. Няма как изобщо да нямат дигитална култура, но наша задача е да ги насочваме да бъдат навън и да спортуват. Като родители трябва да се стремим децата ни да прекарват възможно най-много време в движение. Това, което забелязвам при моето дете, е, че времето, прекарано пред екран, го изнервя много. Всички картинки, които се движат – прекалената зрителна стимулация го превъзбужда, а енергията не се изразходва по никакъв начин. Ние като спортисти знаем, че колкото и проблеми да имаме, в момента, когато излезем на футболното игрище, забравяме всичко. Това по някакъв начин ни пречиства. Същото е и при децата – и те имат негативни емоции, от които се освобождават, изразходвайки енергията си.


За финал какво послание бихте искали да отправите към родителите?

Сергей: Бъдете активни! Най-важното е да се стремите да изградите добри хора, а дали ще бъдат спортисти – не е толкова важно. Ние знаем, че всеки човек е различен, но можем да дадем добър личен пример и да опитаме обществото ни да бъде една идея по-добро.

Иван: Да, насърчавайте децата си да бъдат активни и колкото по-малко време пред екраните и телефоните, толкова по-добре!

Кадрите, които виждате, са от демонстративна тренировка на „Active Kids“, на която 40 детски усмивки осмислиха начинанието на Сергей и Иван. За екипа ни беше истинско удоволствие да видим децата засмени, активни и играещи заедно! Ако и вие имате малчуган, на който искате да покажете, че спортът може да бъде забавно и вълнуващо приключение, запишете го в клуба и станете част от общата кауза да отглеждаме и възпитаваме по-здрави и щастливи деца.

 

 

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук