Как „Резиденция Баба” отговори на нуждите на възрастните хора и техните домакини в Северозапада

Как „Резиденция Баба” отговори на нуждите на възрастните хора и техните домакини в Северозапада
Снимка: Фабрика за идеи

„Резиденция Баба” е инициатива, която през изминалите няколко лета свърза десетки млади хора от градовете с възрастни от обезлюдяващи се села в Северозапада. Фабрика за идеи, инициатор на Резиденция Баба и участниците – резиденти през последните три седмици неуморно работиха, за да отговорят най-необходимата материална и не-материални потребности на възрастните хора в района. „Фабрика за идеи” пренасочи фокуса на Баба кампанията си към спешните нужди на възрастните хора от селата спрямо настоящата ситуация. 

Общество в нужда се познава

Благодарение на средствата, които екипа събра с  кампания в Платформата и други канали, от началото на извънредния период те успяха да снабдят възрастните хора с парични помощи, дезинфектантни и спирт, мобилни устройства за свързване по време на карантина.

Досега дарени за дезинфекция в селата са 400 л спирт, както и туби по 20 л. Сред тях са  Кошава, Синаговци и Неговановци (Видин), Челопек и Косталево (Враца), Каравелово, Войнягово и Климент (Карлово), Замфирово (Монтана) и Черньово (Ихтиман).

Свързани, но от разстояние

От „Фабрика” за идеи събират и средства за “TeleHealth” услуга, която да позволява дистанционно диагностициране. Тази услуга трябва да бъде полезна на възрастните хора в селата и за в бъдеще след настоящата криза, но особено много сега. С част от даренията те ще подпомогнат и създаването на телефонна линия, на която възрастните хора от села, а и от града, ще могат да се чуват се чуват с млади доброволци, от които да се информират за настоящата извънредна ситуация по-качествено, за да запазят здравето си. Екипът и доброволци започнаха и кампания за събиране на стара техника, която да улесни процесите и да помогне за по-добрата комуникация със старите хора. 

Една от инициативите на „Фабрика” за идеи е събирането на стара техника, която да подпомогне за по-ефективната комуникация със старите хора.

От Резиденцията събраха на едно място контакти на специалисти, на чиито телефони може да звънят възрастните ни близки при нужда от топло, безкритично изслушване в този малко по-самотен период, да разменят по стоплящ и разсейващ разговор.

От тази седмица „Фабрика” за идеи събира средства и хранителни продукти, които също ще бъдат разпределени на нуждаещите се възрастни хора по селата. Включиха се и със съвети към по-младите как да предпазим възрастните хора над 60 около нас. 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като експерт по комуникациите в редица екоорганизации. Вярва, че за да се опазят природните богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а за това е необходимо по-ефективно общуване с по-широк кръг от хора. Корените ѝ все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. Надява се „Призни“ да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, от своите дом, градина и работно място, от гората и планината до тях.

Прочетете и другите материали на автора тук