Монтанчанинът Ивайло Иванов с исторически успех в джудото за България

Монтанчанинът Ивайло Иванов с исторически успех в джудото за България
Ивайло Иванов, джудо

Световният шампион за военни в категория до 81 кг в джудото за 2019 г. и двукратен сребърен европейски медалист през 2019 и 2020 г. Ивайло Иванов се завърна в България с исторически успех от Мастърс турнира в Доха, Катар.

Монтанчанинът извоюва бронзов медал, който е и първи в историята за България от „Мастърс” турнир по джудо. Състезанието събира само джудисти с най-висок ранкинг от целия свят.

Победата не беше лесна за Ивайло. За бронза той се изправи срещу европейския шампион за 2017 г. Алан Кубецов (Русия). Българинът губеше срещата, след като съперникът му постигна вазари (втората най-висока оценка в джудото след ипон), но само 6 секунди преди да изтече редовното време, победата беше отсъдена в полза на Иванов, след като съперникът му получи трето наказание (шидо).

По пътя към решаващата среща Иванов победи с вазари Ведат Албайрак от Турция, Брианд Етиен от Канада, Шамил Барчашвили от Австрия, а на полуфиналите допусна поражение от холандеца Франк де Вит.

Заради успеха на джудиста с корени от Монтана, в началото на седмицата министърът на младежта и спорта Красен Кралев го награди с почетен плакет.

Мастърс турнирът в Доха се проведе между 11-и и 13-и януари, а България бе представена още и от Ивелина Илиева и Янислав Герчев. В състезанието участваха общо 398 джудиста от 69 държави.

Относно автора

Веселина Фотева

Веселина е журналист, предприемач и професионалист в областта на комуникациите и дигиталното съдържание с над 10 годишен опит. Вярва, че Северозападна България е подценяван регион, който крие много възможности и вдъхновяващи човешки истории, които си струва да бъдат разказани. Подръжник е на каузи за рaвенството между половете, свободата на личността, опазването на природата.


Още новини