Нощ на прилепите ще се проведе във Враца

Нощ на прилепите ще се проведе във Враца

На 5-и октомври (вторник) от 10:30 ч. и от 14:30 ч. в сградата на природозащитен център „Натура” ще отбележим Нощта на прилепите във Враца. В Европа се организира за 25-а поредна година, а ние от Зелени Балкани и партньорите ни – ДПП „Врачански Балкан”, сме подготвили няколко занимания за ученици, за да покажем, че прилепите не са страшни и опасни, а напротив много симпатични и полезни!

В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер!

Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата „НАТУРА 2000”.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.