Основателят на „Сайофис.тех“ Сибил Бойчев: Време е да изберем Северозапада!

Основателят на „Сайофис.тех“ Сибил Бойчев: Време е да изберем Северозапада!

Сибил Бойчев е родом от Монтана, обича технологиите и още като ученик започва да прави сайтове и да се занимава с всякакъв вид техника. „Интересното е, че сега живеем в свят, който в моето детство беше научна фантастика – носим таблети в ръце, можем да говорим от устройства на китките ни – все неща, които тогава можеха да се видят само във филми от типа на „Стартрек“, споделя Сибил.

Животът му се развива заедно с развитието на технологиите, които през годините заемат все по-важно място в ежедневието ни. Учи компютърни системи и технологии в Русенски университет „Ангел Кънчев“, работи като журналист в телевизията, след което и като учител по информатика, а понастоящем има фирма, чиято сфера на дейност също е тясно свързана с технологиите.

Сибил с благодарност разказва, че дължи постигнатото на своя гимназиална учителка – Елка Бабачева от ГПЧЕ „Петър Богдан“ в Монтана, която навремето го заставя да вложи младежкото си неподчинение и недоволство от незадоволително функциониращата образователна система в създаването на нещо градивно и смислено. Години по-късно той го създава. Връща се от Русе в родната Монтана и преди малко повече от година заедно със своя съмишленик Борис Еленков основаватСайофис.тех– търговско дружество, което предлага продажба, отдаване под наем и поддръжка на разнообразна офис техника, както и услуги като уеб и графичен дизайн, консултации и обучения.

Идеята за съвместното начинание на двамата монтанчани е вдъхновена от въпрос, който Стив Джобс задава в известната си реч пред Станфордския университет. Когато се питат:„Щастлив ли съм с това, което правя?“ и двамата отговарят отрицателно. Поглеждайки ситуацията през призмата на градивното, Сибил и Борис извеждат простичко определение на личната си представа за щастие: да се чувстват полезни с това, което могат да правят най-добре. Следвайки този принцип, създават дружеството, което стартира като проект от бюрото по труда. „Човек трябва да обича работата си, за да е добър в нея. Не можеш да избереш професионално направление само заради високата заплата. За да печелиш добре, трябва да си добър. А ако не си щастлив с това, което правиш, няма и да си добър в него“, убеден е Сибил.

Както подсказва името на „Сайофис.тех“, което идва от„високотехнологичен офис“, идеята на фирмата е да помогне на хората в дейността им, запознавайки ги с наличието на нови технологии и тяхната полезност. Веднъж интегрирани, технологиите допринасят много за подобряването на системите за образование и обучение на младежта и имат съществено иновативно действие върху методите и практиките на бизнесите.

„Най-голямо удовлетворение усещаме, когато помагаме на тепърва стартиращи фирми. Дали ще правим уебсайта им или ще предоставим някаква техника за офиса – чувството да си част от този процес е чудесно“, развълнувано споделя Сибил. Истински го радва и фактът, че сред клиентите им има все повече млади хора. Вече е срещнал неколцина, които са напуснали големия град и добре платените си длъжности, за да се завърнат по родните си места в Северозапада и да развият там собствени проекти – един се заема да усвои изкуството на дърворезбата, друг отваря собствена месарница, трети – фирма за професионално почистване. „По щастливи хора не съм виждал“, с усмивка добавя Сибил.

„Сайофис.тех“ развива дейността си в Северозапада – Враца, Монтана и Видин. „Идеята е да обхванем малките населени места, защото на тях почти никой не обръща внимание. Хората се радват много и са благодарни“, разказва монтанчанинът. Сибил споделя, че уважава и се възхищава на мотивираните хора, живеещи в селата, които са отдадени на каузата да подкрепят развитието на населеното си място: „Пример за подражание са хората от село Хайредин, които събират средства за закупуване на полезни и интересни неща за децата от местното училище, за да не се чувстват те по-назад от тези, които учат в градовете.“

В момента „Сайофис.тех“ е в процес на разрастване – търсят мотивирани хора, които да станат част от екипа. Една от важните каузи на фирмата е да дава шанс на младежите. Основателите и вярват, че по този начин могат да послужат като трамплин в бъдещата кариера на младите хора в региона, помагайки им да изградят стабилна основа от знания, умения и трудови навици – всичко необходимо за по-нататъшно развитие в сферата. „Местните младежи са иновативни, креативни, с разнообразни интереси и умения – това е потенциал, който трябва да бъде забелязан и подкрепен, за да се развие“, категоричен е Сибил, който е и председател на фондация „Северозападен институт за младежки политики“.

Макар и дейността на „Сайофис.тех“ да е тясно ограничена в IT сектора, нейната мисия има много по-широк обхват. През месец април миналата година дружеството дава начало на кампанията „Избирам СевероЗапада“ – чиято цел е да обедини хората, предлагащи свои продукти и услуги в северозападния регион.

Кампанията се развива в две посоки. Първата е свързването със социално отговорни бизнеси и насърчаването им да предпочетат местни услуги и продукция и така да помогнат не само на себе си с по-качествен избор, но и на общността, в която живеят. На фирмите, които подкрепят идеята, ще бъде издаден специален сертификат. Условието е минимум 70% от техните продукти и доставчици на услуги да бъдат от Северозапада.

Втората посока на кампанията е създаването на собствена търговска марка, която да отличи произвежданите в територията на региона продукти и местни услуги от останалите, предлагани на пазара. За отграничаването ще се погрижи специален стикер на кампанията, с който хората от региона ще обозначат собствената си продукция и услуги. „Да изберем Северозапада и с портфейлите си – това е истинската подкрепа за местното производство, която би променила ситуацията в региона“, смята Сибил.

Важно е да се отбележи, че етикетът няма да се дава като белег за качество. Фокусът на кампанията е върху това повече хора да започнат да избират местните производство и услуги и така съвместно да подкрепим развитието на региона. „Искаме хората да опитат предлаганото от Северозапада, дали ще се върнат отново към него, зависи от самите продукти и услуги. Ако те не са качествени и способни да се подобряват, ще изчезнат. Ако този продукт не е добър, а търсене има, ще се намери някой да подеме инициативата и да създаде по-добър. Пазарът се саморегулира. Усъвършенстването и иновациите идват от конкуренцията в бизнеса. Важното на този етап е да създадем търсене за местната продукция“, обяснява Сибил.

Бойчев смята, че в Северозапада хората разполагат с всевъзможни блага – чист въздух, качествено производство, добри специалисти и перспективни възможности за нови начинания. Казва, че да работи в Монтана като подкрепя развитието на родния си край, придава истински смисъл на работата му.

Оглеждайте се за етикета „Избирам СевероЗапада“. Със закупуването на тези продукти и услуги ще насърчите не само местното производство, но и развитието на туризма, изкуството и културата в региона. Използвайки предложеното от малките бизнеси в Северозапада, ще помогнете на местните да останат там заедно със своите семейства и да продължат да се развиват… у дома. Време е да изберем Северозапада!

Всички, които се интересуват от кампанията „Избирам СевероЗапада“ и искат да се включат като партньори, могат да намерят повече информация на сайта на дружеството или да се свържат със Сибил Бойчев: boychev@scioffice.tech, тел. 0896 118 226.

Относно автора

Йоана Димитрова

Потомка на стар чипровски род, която избира да остане в родния си край, където чувства, че принадлежи. Вълнува се от автентичните български обичаи и вярвания, величието на природата и всяко доказателство, че един непримирим човешки дух е способен да промени света. Стреми се да открива хоризонти там, където досега са чертани граници. Усеща магията на думите, силата им да влияят, въодушевяват, окриляват. Работи със страст това, което обича, и се стреми да вдъхновява и останалите да следват призванието си. С това допринася към промяната, която иска да види в обичания роден Северозапад.

Прочетете и другите материали на автора тук