Обявиха четвъртото издание на националната изложба биенале „Тенец”

Обявиха четвъртото издание на националната изложба биенале „Тенец”

Четвъртото издание на националната изложба биенале „Тенец”, посветена на Йордан Радичков, ще приема творби за участие от 21-ви до 29-и септември 2021 г. Най-високото отличие е награда в размер на 2000 лв., която ще бъде присъдена на произведение, посветено на творчеството на Радичков, което носи духа на Северозапада.

Статутът предвижда присъждането на четири равностойни награди във всеки раздел на биеналето – живопис, графика, скулптура и приложни изкуства. Тези награди са в размер 1000 лв. На същата стойност е и наградата на Съюза на българските художници. Освен това ще бъде отличен и млад автор (до 30 години), който ще получи парична сума от 500 лв. от сдружение „Приятели на Радичков”.

За участие в биеналето се приемат творби, създадени през последните три години. Изискването е те да не са участвали и награждавани в други изложби и конкурси. Авторите могат да представят до три творби от всеки раздел.

Изложбата с отличените творби ще бъде открита на 4-ти октомври 2021 г. в художествена галерия „Кирил Петров” (раздел „Живопис”) и в експозиционна зала „Кутловица” (за раздели „Графика”, „Скулптура” и „Приложни изкуства”).

Националната изложба биенале „Тенец” се провежда от 2014 г., като в предходните издания са участвали са участвали общо над 350 визуални артисти. Тя се организира от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници (СБХ), Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана, Дружеството на художниците „Тенец” – Монтана.

Общата стойност на творбите зачислени във фонда на галерията след трите проведени издания на биеналето е около 50 000 лв., изчислена според цената, посочена във формулярите за участие от самите автори. Сред тях са произведения на емблематични за страната ни творци.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини