Пещера Пешкето и Кадин вир – две малко познати природни забележителности край село Лиляче

Пещера Пешкето и Кадин вир – две малко познати природни забележителности край село Лиляче

Лиляче е едно малко селце в Северозападна България, намиращо се на 14 км северно от Враца. То е разположено кра своеобразен карстов район, който е неповторим в геоморфологично отношение. Насред самото село има голям минерален извор, а в района му се крият три природни забележителности – по-популярният Божи мост, както и други две по-малко известни, които определено си заслужава да посетите. Това са пещерата Пешкето и Кадин вир.

Когато влезете в село Лиляче с кола, следвайте табелите за Божи мост. Не след дълго ще видите и табела за пещера Пешкето. Там започва една приятна пътека, до която се вие река Лиляшка бара. След около 300 м ще стигнете до една беседка. Там трябва да завиете наляво и ще стигнете до един нисък вход на пещерата, където ви очакват 2 м патешко ходене за да се разкрие неочаквано красива гледка пред вас.

Интересен факт е, че при разкопки в пещерата са останки от човешка култура от края на старокаменната епоха – късния палеолит.След като се разходите из това йкрасиво място се върнете обратно към бесетката и пресечете реката по подредените за целта камъни и дървета. Оттам пътеката продължава към Кадин вир. Имайте предвид, че трябва да пресечете реката общо три пъти, за да стигнете.

Кадин вир е образуван, като с течение на времето водата на река Лиляшка бара е издълбала в карста множество красиви образувания. Това е една приятна и непопуляна опция за разходка около Враца и е подходяща за хора, които са почитатели на по-приключенските разходки. Можете да измитете маршрута в двете посоки за малко повече 1 ч., но ви съветваме да си отделите повече време да се насладите на мястото.

Относно автора

Лилия Христова


Още новини