Божият мост – един от най-красивите карстови феномени в България (видео)

Скалният феномен Божият мост отстои на около 15 км северно от Враца.

Мястото се намира между врачанските села Лиляче и Чирен, като до него може да стигнете, тръгвайки по пътя както едното село, така и от другото. Пътят е добър и има указателни табели, така че няма да имате трудности с намирането на природната забележителност.

Ще разберете, кога трябва да спрете, когато стигате пред крепост от римско време, чието име е Градище. От нея започват и две пътеки към Божи мост – по която и от тях да поемете, ще вървите кратко – до него се стига само за 10-ина мин.

Скалният феномен мост Божия мост представлява проходна пещера, през която минава река, която е допълнение към красотата на природата наоколо. Интересното е, че местността е позната още като Жабокрек. Причината – множеството гласовите жаби в карстовия извор.

Божият мост е висок около 20 м и широк – около 25 м остатък от карстова пещера, образувана сравнително близко до повърхността от подземния път на Лилячка река. С течение на времето таванът на пещерата на места се е срутил, „отваряйки“ за човешките очи „залата“ под свода. Частичните останки от тавана образували над старото легло на реката уникална скална арка с дължина от 100-125 м.

Във вътрешността на скалния мост се виждат различни пещерни образувания, където гнездят ранообразни видове птици. През сухите рекичката под него пресъхва и остават няколко езерца, пълни с крякащи жаби.

Преданията разказват, че Божият мост наистина е служил за мост, по който в миналото минавал стар римски път. За това свидетелстват останките от антична крепост в единия край на моста и каменните плочи, които могат да се видят край черния път, водещ до природния феномен.

Маршрут за приключенци:

Минавайки под моста ще видите, че можете да се изкачите по голям камък и да продължите нагоре. Няколко метра по-нагоре ще видите малка пещера, през която съвсем лесно може да се мине и да се продължи до тераса, даваща поглед към вътрешността от друга гледна точка.

Маршрут за най-безстрашните приключенци:

След като стигнете до там вдясно ще видите възможност да се изкачите по скали, като първоначално няма да можете да видите къде стигате. За там е препоръчително да имате челник, но става и да си осветявате пътя с фенерчето на телефона. Имайте предвид обаче, че трябва да сте в добра форма и да не сте от хората, които лесно ги хваща клаустрофобия.

След кратко, но стръмно изкачване, трябва да продължите напред, като скоро пред вас ще проблесне дневна светлина и ще сте стигнали до една от по-закътаните тераси във вътрешността на Божия мост, от която се разкрива поредната красива гледка.

За да се върнете, трябва да минете по същия маршрут (няма как да го объркате). Когато стигнете финалната права, която в тази посока се пада най-стръмния участък, ви съветваме да слизате с лице по посока на движението – от опит разбрахме, че по този терен това е най-добрата стратегия за придвижване.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук