„Велообиколката на Северозапада“ – активно и атрактивно опознаване на региона

„Велообиколката на Северозапада“ – активно и атрактивно опознаване на региона
Снимка: Krisok Photography / Виктор Троянов

Ние от „Призни“ знаем, че Северозападът е едно уникално място със съхранена култура и природа. Вярваме, че това създава огромни шансове за развитие на туризма, които чакат своя момент и своите хора. Днес ще ви разкажем именно за една такава инициатива и едно изключително вълнуващо приключение – „Велообиколката на Северозапада“, което вече няколко години помага на много ентусиасти да опознаят нашия край по един по-активен и атрактивен начин – на две колела.

Снимка: Krisok Photography / Виктор Троянов

Тази събота (25-и мaй) рекордните 600 участници ще започнат своята велообиколка от град Чипровци.  Състезанието се провежда за четвърта поредна година и се очертава като едно от най-масовите спортни събития в региона. Разнообразието от маршрути ги прави подходящи както за начинаещи, така и за напреднали велоприключенци. Велообиколката включва четири дистанции – S, M, L oт съответно – 45 км, 75 км, 105 км, а от тази година най-уверените колоездачи могат да се предизвикат с категория XL, която обещава 165 км през някои от най-красивите природни дадености и забележителности на нашия край.

Снимка: Krisok Photography / Виктор Троянов

Северозападът е непознат и това е и една от причините за организирането на това състезание. Целта на организаторите от спортните клубове „Бегач“ и „Колоездач“ е да популяризират не само активния начин на живот сред природата, но и самия район. „Регионът е подходящ за активен туризъм, както всяко красиво планинско място в България, но още повече за велотуризъм, защото пътищата са ненатоварени и в много добро състояние“, споделя Еленко Еленков, който един от основните двигатели на състезанието. „Активният туризъм е най-лесният начин за Северозапада да се развие с малки инвестиции от малък бизнес“, споделя още той. Стратегията изглежда върши работа, защото анкета, проведена сред състезателите от първото издание, показва, че 70 % от тях не са посещавали северозападния регион преди състезанието, но за сметка на това 90 % от тях проявяват желание и готовност да го посетят отново.

Снимка: Krisok Photography / Виктор Троянов

През последните години се забелязва и засилен интерес към спорта. „Може да видите много повече колоездачи по пътищата между Монтана и Белоградчик в сравнение с преди десет години“, допълва Еленков. Освен интерес към самия спорт, инициаторите регистрират и засилен интерес към колоездачното приключение на Северозапада. Тази година се отбелязва и рекорден брой регистрирани участници. През 2021 г. дават старт на инициативата като по това време планират събитие за 200 души, а в крайна сметка се включват 450 участници. Към момента регистрираните велоентусиасти са над 600, очаква се да се включат и още участници, които все още се са се регистрирали.

Снимка: Krisok Photography / Виктор Троянов

Освен за спорта, събитието помага и за развитието на местните бизнеси. Силният интерес и повечето участници водят със себе си и увеличаване на къщите за гости, хотелите и туристическите продукти. „Всеки втори от участниците идва с придружители, общо привличаме над 2000 души за уикенда в края на май. Специално за този уикенд повечето хотели и къщи за гости от Берковица до Белоградчик са пълни от месеци преди това“, обясняват от „Велообиколката на Северозапада“.

Снимка: Krisok Photography / Виктор Троянов

Организаторите искат също да насърчат по-голямото и активно участие на хората от района. За целта създават и награда „Местен герой“, която да мотивира включването на участници на местно ниво, които по лична карта имат постоянен адрес в някоя от петте общини където се провежда състезанието. „Това се прави навсякъде от аматьорски състезания. Местни велоклубове се включват. Много от местните също участват, дори без състезателни номера“, обясняват още организаторите.

Снимка: Krisok Photography / Виктор Троянов

 

 

 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като експерт по комуникациите в редица екоорганизации. Вярва, че за да се опазят природните богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а за това е необходимо по-ефективно общуване с по-широк кръг от хора. Корените ѝ все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. Надява се „Призни“ да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, от своите дом, градина и работно място, от гората и планината до тях.

Прочетете и другите материали на автора тук