Козунаци, яйца, агнешко и… мотокрос!

Козунаци, яйца, агнешко и… мотокрос!

Великден, смятан за най-големият християнски празник, озарява всяка година дома на българското семейство. Празнуването на Великденските празници по света е различно и се определя спрямо местните обичаи и предания.

Старт на ветераните от състезанието в Мездрея, 2021 г. Снимка: Елизабет Тончева

Има едно малко село в северозападна България, община Берковица, наречено Мездрея. Там местното население свързва Великденските празници и с един друг различен „обичай“. Селото се изпълва с много хора, шум и глъч. За тридесета поредна година на Великден в село Мездрея се организира традиционното състезание по мотокрос.

Снимка: Елизабет Тончева

За състезателите и публиката не е чужда изключителната и гостоприемната обстановка от страна на организаторите. Трасето е винаги добре поддържано, публиката има достъп до прекрасна гледка към цялото трасе от едната страна и Балкана от другата.

Захари Томов – състезател и един от организаторите на състезанието по мотокрос в Мездрея. Снимка: Елизабет Тончева

Разговаряме със Захари Томов, един от организаторите на състезанията по мотокрос в село Мездрея. Той е и един от състезателите в клас ветерани (вече). Често виждаме усмивката му на почетната стълбичка, а енергията му „ехти“ из боксовете.

Снимка: Елизабет Тончева

Захари сподели с нас, че трасето е готово и очаква състезателите. То представлява интерес и често е и изпитание заради голямата денивелация. В съботния ден ще се проведат свободните тренировки и квалификациите с начало от 12 часа, а в неделя стартовете започват в 9:30 часа. Както всяка година, се очакват представители от всички класове, а програмата, както при всяко състезание, често зависи от метеорологичните условия.

По материала работи: Елизабет Тончева

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук