Артистична сцена за любители занаятчии „Изкуството да рисуваш с нишки“

Едни от най-древните занаяти, познати по нашите земи, са свързани с нишките. Векове наред предците ни са превръщали преждата в облекло, постелки, кърпи, килими и други предмети от народния бит, предназначени да им служат в ежедневието. С годините, наред с ролята им да задоволяват всекидневните потребности на семейството, творенията от прежда придобиват и определени художествени качества, превръщайки обикновените нишки в изделия с висока естетическа стойност. Изработването им изисквало жените да развият качества като наблюдателност, въображение, усет за симетрия, орнаментика и цветна хармония, за да претворят една идея в красива тъкан. Постепенно създаването на изделия от нишки се развило в различни занаяти, където у майсторките се ценели високо опитът, сръчността и творческата памет, а самите им творения, възпроизвеждащи схематично природата и нейните форми, отразявали светогледа и идеалите на времето за естетично съвършена среда.

Днес това наследство от предците е високо оценено и декоративните тъканни изделия носят многократно по-голямо естетическо значение, удовлетвореност и радост, ако са изработени ръчно и в тях са вложени фантазията и личния стил на автора. Тяхната уникалност, тънкостите на техниките и умелата изработка ги нарежда по достойнство и стойност до най-високо ценените художествени произведения. Старите и позабравени занаятчийски техники се възраждат. Адаптирани към съвременния естетически вкус, те намират приложение в много области за създаване на уют, красота, стил и атмосфера.

По време на фестивала „Опера на върховете“ в Белоградчик фондация „Веридас“ реализира артистичната сцена „Изкуството да рисуваш с нишки“, където по време на творческите работилници посетителите имаха възможност да се запознаят с техниките и директно да се потопят в процеса по създаване на декоративни творби. В артистичната сцена през трите дни се включиха творците любители Мариела Иванова и Даниела Димитрова, които представиха арт-демонстрации пред публика за изработване на 3D кукли, сувенири и декорации чрез магическа примка, плетене с обемна прежда на една кука и старата занаятчийска техника сухо плъстене (нетъкан текстил от вълна). Модният дизайнер Анастасия Вецова, притежател на собствен бранд за бродерия BLUE SHAPE, научи участниците да правят обемни рози, листа и точки, наречени още френски възел или позабравена традиционна техника „бод –пълнеж или сатен бод и възлов бод“.

Признете във видеото, където трите авторки, усъвършенствали превръщането на нишките в изкуство, ни показват прекрасните си творения, разказват ни за процесите, съпровождащи създаването им и за радостта от творчеството.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук