Пещера Венеца – случайно откритото подземно царство (видео)

Северозападна България крие много красиви природни богатства. Едно от тях е пещерата Венеца.

Тя се намира до село Орешец (на 12 км от Белоградчик) и е една от най-интригуващите в страната. До нея се стига лесно, като има обособен паркинг, след който се продължава пеша до самата пещера.

В нея се влиза на всеки кръгъл час – обиколката продължава почти час. Пещерата е с обща дължина около 200 м, но туристи се допускат само в пет от залите. Както във всяка пещера ще ви е нужна връхна дреха, тъй като целогодишно температурата вътре е 10 градуса. На влизане ви дават и по една каска, която се оказва нужна още при първите ви стъпки, когато се озовавате пред едно стръмно метално стълбище, водещо ви към дълбините на пещерата.

Следват тесни тунели, хлъзгав под и множество красиви сталактити, сталагмити и сталактони. Уверяваме ви, че приключението си заслужава. Образуванията във Венеца са същински произведения на изкуството на природата – някои от тях дори са с ясно изразени форма на цветя и животни. За приятната атмосфера допринася и разноцветното осветление из всички зали.

Пещерата е била открита случайно през 70-те години при взривни дейности в кариерата край селото, но отваря врати за посетители чак през 2015 г.

Венеца крие в себе си множество различни образувания като ледени кристали, сталактити, сталагмити, аргонитни кристали, дендрити и гроздовидни сталактити (много рядко се срещани в България – показват че пещерата е била под вода) и др.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук