Видински ученици направиха метеостанция

Видински ученици направиха метеостанция

Стефан Славчев и Кристиан Ангелов, които са ученици в специалност „Компютърна техника и технологии” в Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” – Видин, са изработили метеостанция, която измерва температура, влажност, атмосферно налягане и отчита в реално време данните. Тя е създадена по време на производствената им практика.

„Представлява една пластмасова конструкция и кабели, платки, свински опашки, с които може да се свърже. Конструкцията се сглобява и се поставя на високо място. Отделните елементи се слагат вътре в нея и така работи”, разказа Стефан Славчев пред Радио Видин.

„Разделихме се – един прави конструкцията, другият замисля софтуера, като накрая и двамата работим, но всеки прави това, в което е най-добър. За софтуера специално, за метеостанцията, той идва готов, но има нещо наречено фърмуер. Това е целият софтуер на платката и той просто трябва да се качи на самата платка”, допълни Кристиан Ангелов.

Станцията има няколко сензора – за температура, за влажност, за фините прахови частици. Те се прикрепят към главната платка. Метеостанцията е поставена в района на училището, на над 2 м от земята и на сенчесто място. Устройството работи, а стойностите показват, че данните са в норма. Учениците работят с желание по време на практиката:

“Това запали в нас интерес за бъдещето, защото всичко започва да става все по-автоматизирано, възможността да се пипне от нас и да се направи от собствените ни ръце и да видим как работи е много хубаво чувство. Помага ни да бъдем много по-мотивирани, да пазим природата…”

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини