13 талантливи деца получиха стипендии по случай 130-годишнината от обявяването на Монтана за град

13 талантливи деца получиха стипендии по случай 130-годишнината от обявяването на Монтана за град

В деня, в който се отбелязва 130-годишнината от обявяването на градския статут 13 даровити момичета и момчета от града получиха стипендии.

В област „Наука и техника” това са Калин Борисов, Матей Минев и Деян Георгиев – и тримата  от природо-математическата гимназия. В област „Изкуство” това са Магдалена Александрова, Рая Атанасова, Цветеа Асенова, Анна Димитрова и Жанета Пейна – всичките възпитаници на вокално студио към центъра за подкрепа на личностното развитие „Ние врабчетата”. В област „Спорт” това са Андрей Георгиев (лека атлетика), Ивон Благоева (карате), Александра Любомирова (карате), Иван Торньов (борба) и Мартин Иванов (бокс). Стипендиантите получиха грамоти, парични премии и екземпляр от най-новия исторически сборник за Монтана.

Неговото представяне е озаглавен „Монтана: един модерен град на 130 години” бе направено преди обяд в експозиционната зала на историческия музей. Той изготвен от местния филиал на Института за балканистика с Център по тракология (ИБЦТ) – БАН в партньорство с музейната колегия и Държавния архив в Монтана.

В изданието  са включени 10 студии и статии за личности, събития и процеси, важни за опознаване на историята и развитието на Монтана. Книгата е съставена от  гл. кор. проф. д. ист. н. Александър Костов – директор на Института за балканистика с Център по тракология към БАН и е издадена с финансовата подкрепа на доц. д-р Борислав Великов – председател на 39-тото Народно събрание в Република България.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.