Ботеви дни 2024: Станете съпричастни на подвига!

Ботеви дни 2024: Станете съпричастни на подвига!
Колаж: Open Vratsa

Във Враца започна вълнуващата програма със събития, с които ежегодно градът отбелязва тържествено подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Историята на Ботевите дни започва през 1885 г., когато на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания. Първият Ботевски организационен комитет изработва устав за честванията, които ще се провеждат всяка следваща година. С това се слага начало на Ботевите дни.

В периода от 20-и май до 2-ри юни, на различни локации във Враца ще се проведат над 60 събития. Предстоят дни, изпълнени с културни мероприятия: концерти на открито, десетки изложби, филмови прожекции, конкурси и инициативи, с които заедно да отдадем почит на Ботев.

Официалното откриване на тазгодишните Ботеви дни ще се състои на 27-и май, когато в 10 ч. на централния площад ще бъдат изпратени участниците в Националния поход. От 11 ч. в Регионален исторически музей – Враца ще бъде открита Национална художествена изложба „Земята на Ботев“, а във фоайето на Народно читалище „Развитие – 1869“ – изложба със сюрреалистичните колажи на сгради и паметници от града на врачанина Илиян Стойчев. В 19:30 ч. на откритата сцена на площада ще започне празничният концерт. Кулминация на вечерта е светлинното шоу с 200 дрона, което ще започне в 21:30 ч. и ще възпроизведе ключови моменти от живота на поета революционер.

Какво още предстои във Враца? Разгледайте програмата и се присъединете към празничните събития:

Кулминация в честванията, посветени на Христо Ботев, е поклонението на връх Околчица на 2-ри юни.

Ботевите дни се осъществяват благодарение на подкрепата на Община Враца, Фондация „Америка за България“ и Open Vratsa – портала, който популяризира туризма в града и региона.

 

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук