Деца от Монтана се превъплътиха в млади учени

Деца от Монтана се превъплътиха в млади учени

Деца от началния курс в училище „Петър Берон” в Монтана превърнаха класната стая в експериментална лаборатория. Помагаха им  от сдружение „Вокс Туа”, решили да провокират освен  любопитството им и страст към науката. Преди да започнат експериментите децата преминаха кратко теоретично обучение, като после малките учени сами провериха принципа на Архимед.

След опитите в клас те получиха и комплект за вкъщи. Той съдържа  пълни инструкции за изпълнението на експериментите, като по тази начин се дава възможност и на родителите да се включат в процеса.

След срещите си с децата в рамките на проекта „Млад учен”, в онлайн платформа ще бъдат качени 10-11 видеа, в които ще  има експерименти с подръчни материали, които са достъпни в бита.

Хосе Луис, който е бивш доброволец от „Корпуса на мира”, е мениджър на проекта. Според него „имаме София, от една страна  и всичко около София  от друга. Това са коренно различни светове. Целта е да се изравни нивото на образование на двата свята”. Един от домашните комплекти, който децата ще отнесат у дома  е катапулт, който те сами ще сглобят.

Така, докато се забавляват, ще имат възможност да научат интересни факти за физиката, за потенциалната енергия, която се превръща в кинетична. Накрая ще могат да изпробват точността на творението си с топчетата от миниатюрния катапулт.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини