„Карнавална история“ – ярките цветове на човешките взаимоотношения

„Карнавална история“ – ярките цветове на човешките взаимоотношения

Първи летен ден – 21-ви юни. В Монтана жаркото слънце разпалва желание за цветност, смях и празници. Посрещаме лятото в Драматичен театър „Драгомир Асенов“ – Монтана с премиерата на новото заглавие на театъра, което е част балканската поредица, планирана от младия директор Стефан Милков. А заглавието е като настроението ни – „Карнавална история“.

Снимка: Йоана Димитрова

Автор на пиесата е най-големият румънски класик, чието име носят Националният театър и Националният университет за театър и кино в Букурещ – Йон Лука Караджале. Действието ни пренася на границата между Балканите и Европа, а именно в столицата на Румъния – Букурещ.

В драматургията се отразяват моралните граници и психология, които са актуални и разглеждани и до днес. Комедията е пъстра, наситена с детайли в обрисуването на героите си, които са изпълнени от: Стефан Милков, Иван Борисов, Димитрина Проданова, Юлиян Малчев, Васил Кацарски и Микаела Берчева.

Снимка: Мила Топалова

Забелязваме, че в трупата на театъра младостта не е привилегия само на новия директор, а на всички актьори. Те ни озаряват с енергия, отдаденост и истинността на превъплъщенията си. Разнообразието на характери и темпераменти, които притежават самите артисти, прави образите, представени на сцената, още по категорични, плътни и въздействащи.

В духа на първия ден от гостуването на лятото, посрещаме на сцената с аплодисменти първият гост актьор от много години насам. Това е наложилият се отдавна с артистичните си качества и възможности Васил Драганов.

Снимка: Йоана Димитрова

Цялата картина на действие, обрисувана от режисьора Милослав Милославов, е в стилистиката на шаржа, но с привкус на истински взаимоотношения. Нашите летни и празнични трепети сякаш са уловени във всичките си възможни пъстроцветни разновидности от талантливите, подвластни на нестихващо въображение, ръце на младия сценограф Александра Йотковска. Смелостта ѝ прозира през многоцветния декор и разхвърля в смут монотонните ни навици.

Дефилето на ярки краски се акомпанира от авторска музика, създадена от Петър Алексиев специално за карнавала на театралната ни сцена. А първият слънчев лъч, който ни насочва към театъра – плакатът – е дело на Светослава Михайлова. От него именно започва сглобяването на обърканата „Карнавална история“.

Снимка: Мила Топалова


Автор: Мила Топалова

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук