Откриха STEM център в Езиковата гимназия във Враца

Откриха STEM център в Езиковата гимназия във Враца

„Езиците и науката завлядават нови пространства.” Това е логото на новооткрития STEM център в Професионална езикова гимназия „Йоан Екзарх” – Враца.

Проектът е започнат през 2020 г. чрез програмата на МОН „Изграждане на училищна STEM среда”. Архитект е Марина Ташева. Новото съоръжение е финансирано с 300 хил. лв. от МОН и още 32 хил. лв., от които 7500 лв. на дарители.

Модерният технологичен център е разположен на площ от близо 240 кв. м и се състои от седем помещения, в които учениците могат да придобиват ключови компетентности в сферата на информационните технологии, чуждите езици, хуманитарните науки и графичния дизайн.

Центърът разполага с дигитална зона, с 15 компютърни системи, подходящи за изготвяне на интерактивни проекти. В STEM кабинета е изградено пространство, където учениците да провеждат дебати, концерти, театрални постановки и други извънкласни дейности.

В новата придобивка на учебното заведение има 3D – принтер и скенер и машини за рязане, подвързване и лепене, на които подрастващите да реализират своите дизайнерски проекти.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини