Ще подменят уредите за отопление на твърдо гориво с екологично чисти на над 3000 домакинства във Видин

Ще подменят уредите за отопление на твърдо гориво с екологично чисти на над 3000 домакинства във Видин

Община Видин успя да гарантира получаването на 11 678 123 лв. за подмяната на отоплителните устройства. Това стана след като днес кметът д-р Цветан Ценков получи в Министерството на околната среда и водите допълнително споразумение към договора за безвъзмездна финансова помощ по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“.

Съгласно правилата на проекта, условие за получаване на средствата е успешното изпълнение на първия етап, който приключи на 31-ви май. Община Видин положи сериозни усилия, за да спази изискването, въпреки пречките, създадени от недобронамерени лица.

По първоначален план срокът за реализиране на първия етап беше девет месеца, но реално се наложи дейностите да бъдат приключени само за три. Причината е продължилото няколко месеца неоснователно обжалване на процедурата за избор на изпълнител. Но в крайна сметка дейностите по първия етап извърши фирмата, дала най-ниска цена.

С гарантирането на средствата ще се изпълни желанието на видинските граждани да получат нови отоплителни уреди и да дишат по-чист въздух. През следващата година ще може да започне реалната подмяна на отоплителните устройства на дърва и въглища с екологично чисти – пелетни камини, пелетни котли или климатици. Предстои да бъде обявен и график за подписване на договори с отделните домакинства.

Община Видин уведомява всички граждани, подали заявления в рамките на втората покана за подмяна на уредите на твърдо гориво (дърва и/или въглища) с алтернативни такива, че срокът за извършване на проверка за административно съответствие на документите се удължава. Причината за това е необходимостта от извършване на подробна проверка на документите и нужното технологично време за тяхната обработка.

Списъкът с преминалите административна проверка ще бъде публикуван на интернет страницата на община Видин на 4 януари 2022 г.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.