Сцената оживява: „Звездите на Вършец“ отново в светлините на прожекторите

Сцената оживява: „Звездите на Вършец“ отново в светлините на прожекторите
Снимка: Натали Ангелова

Театърът – тази магическа форма на изкуство, която съчетава емоции, разказва истории и събужда въображението. Театърът е не просто сцена и актьори, а истински свят, в който всичко е възможно. Мястото, където можеш да избягаш от реалността и да се потопиш в различни светове, където всеки герой, всяка сцена и всяка реплика имат своето значение и сила. Театърът е не само форма на развлечение, но и източник на вдъхновение, урок по човечност и изкуство, което обогатява душата и разширява кръгозора.

Откъде знам всичко това ли? Защото съм го изпитала и докоснала от първо лице. Благодарение на възможността, дадена ми преди години, когато бях все още ученичка в СУ „Иван Вазов“ в град Вършец. Благодарение на Цветана Горкиева и Борислав Борисов – актьори от трупата на Драматично-куклен театър – Враца, които от 2011г. водят ученическа театрална трупа във Вършец и така откриват младите таланти на училището. И, разбира се, с подкрепата, дадена от директора на училището Ани Ангелова.

Снимка: Натали Ангелова

Ето какво сподели Цветана за тазгодишната премиера на „Звездите на Вършец“:

„След прекъсването, наложено от пандемията, театралната ни трупа е обновена с чисто нов поток от ученици, които нямат предишен опит в театъра, но се явиха на прослушването за роли с огромно желание и ентусиазъм. Пиесата, която избрахме, е „Хванати в мрежата“ от Рей Куни – продължение на „Между два стола“, първата пиеса, която заедно с Боби поставихме във Вършец през 2011 г. Решихме да се спрем на тази комедия на ситуациите, защото вярваме, че този жанр е много подходящ за първа среща на нова трупа с театралното изкуство. Въпреки че новите участници се сблъскаха с множество предизвикателства в началото – трудности с ученето на дълги реплики, бързите оценки и реакции на героите – те постепенно се заразиха с магията на театъра. С много упорита работа и репетиции, започнаха да се забавляват и резултатът накрая беше впечатляващ.

С Боби сме много щастливи, че отново можем да работим във Вършец, защото градът и училището разполагат с много млади таланти. Благодарни сме на директора Ани Ангелова, която винаги е подкрепяла извънкласните дейности и е отворена за изкуство и театър. Тази подкрепа ни дава увереност, че ще продължим да развиваме и вдъхновяваме новите поколения театрални ентусиасти.“

Снимка: Натали Ангелова

Аз самата с голямо удоволствие присъствах на премиерата в неделя (19-и май), която се състоя в Народно читалище „Христо Ботев – 1900 гр. Вършец“.  Под светлината на прожекторите учениците се представиха с чудесни изпълнения, оставяйки прекрасно впечатление от първата си театрална постановка. С хъс и ентусиазъм те превърнаха комедията в истинско театрално изживяване. Залата бе пълна, а атмосферата – заредена с енергия и смях.

Особено се радвам, че имах възможността отново да се докосна до театъра, което ми върна спомени от моите ученически години. Благодаря на Цвети и Боби, че като режисьори възвърнаха театралната дейност след прекъсването, наложено от пандемията. Преди него участвах в последната театрална постановка „Парола: Месец май“ и сега бе прекрасно да видя как новите таланти продължават тази традиция.

Цветана и Борислав са изключителни – техният ентусиазъм, отдаденост и професионализъм вдъхновяват младите актьори и ги насърчават да се развиват. Те не само възродиха театъра във Вършец, но и създадоха едно незабравимо преживяване за всички нас. С нетърпение очаквам да видя какво още ще постигнат тези невероятни младежи под вещото ръководство на своите талантливи режисьори.

Снимка: Натали Ангелова
Относно автора

Натали Ангелова

Родена и възпитана в курортния град Вършец. Млада душа, изпълнена с ентусиазъм и любов към живота, настроена позитивно и притежаваща способността да превръща всеки миг в специален. Натали вярва във важността на малките неща, обича да се наслаждава на простите радости и умее да цени всяко преживяване. Обича народните танци, на изучаването и практикуването на които посвещава 11 години. След като завърши висшето си образование в специалност „Политология“ в УНСС, Натали е решена да се завърне в своя роден град, където да продължи живота си, защото там намира истинско щастие, уют и спокойствие.

Прочетете и другите материали на автора тук