Центърът за професионално обучение в Боровци настанява граждани от Украйна

Центърът за професионално обучение в Боровци настанява граждани от Украйна
Снимка: bnr.bg

Центърът за професионално обучение (ЦПО) в берковското село Боровци е създаден преди 30 години от семейство Джуди и Пол Риджуей, по проект на фондацията им „Българско дете” с цел работа с деца и млади хора от уязвими групи. Те започват работа първо със социалните заведения в територията на общината, а впоследствие дейността им се разраства в цялата страна.

През 2012 г. центърът получава лиценз за учебна дейност и постепенно започва обучения по над 45 специалности – сред които строителство, готварство, шивачество, социален асистент, земеделие, животновъдство, дърводелство и тапицерство. От тогава досега, в него са обучени 130 младежи в риск от цялата страна. По време на обучението си те ползват безплатно пълен пансион, с възможност да удължат пребиваването си с цел обучение или работа.

Центърът разполага с голям сграден фонд и има отлични битови условия. Капацитетът му е за 42-ма души, които могат да бъдат настанени и в индивидуални стаи. Обучаващите се в него младежи са малко, затова е в готовност да приеме и настани най-малко 20 украински граждани, избягали от войната. Към момента там са настанени няколко, а в близките дни се очакват още.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини