Враца, Монтана, Видин и Козлодуй с подкрепа към украинските граждани

Враца, Монтана, Видин и Козлодуй с подкрепа към украинските граждани

Враца

Местната администрация може да осигури 82 места за настаняване на украински граждани. Предвидените обекти са хотелската част на ОП „Спорт и туризъм” (с 16 места), както и в сградата на бившия ДДЛРГ „Асен Златаров” (с 66 места).

Община Враца изпрати и писмо до ръководството на побратимения на Враца украински град – Суми, в което е изразена подкрепа и съпричастност към живущите там.

В знак на подкрепа към гражданите на Украйна, Български червен кръст – Враца, съвместно с местната администрация започна кампания за набиране на дарения за пострадалите от конфликта. Нови дрехи, обувки, спално бельо, хигиенни продукти могат да бъдат дарени в сградата на БЧК, намираща се на адрес ул. „Кръстьо Българията” №18А. За повече информация, на тел.: 092/ 62 60 39 или 092/ 62 47 47.

Община Враца инициира записване на жители на града и населените места, които биха предоставили за временно ползване част от своите жилища или необитавани такива за подслон на пристигащи украинци. Желаещите да се отзоват, могат да изпратят своите данни на prvratsa@gmail.com

Монтана

БЧК – Монтана събира помощи за хората останали в Украйна. Те се нуждаят от нови мъжки, дамски, детски дрехи и обувки (с или без етикет).

Спално бельо – чаршафи, възглавници, калъфки, хавлиени кърпи и одеяла. Хигенни материали – дезинфектанти, шампоани, сапуни, памперси и дамски превръзки.

Даренията се събират в пункта на БЧК – Монтана. Работно време от 09:00 до 17:00 ч. Телефони за контакт: 096/300116 и 096/300117.

Най-голямата болница в Северозапада МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД –Монтана се присъединява към вълната на съпричастност в българското общество към пострадалите от войната в Украйна като изразява готовност да приема и лекува безплатно украински бежанци.

Ръководството на болницата е информирало Министерството на здравеопазването за създадената организация за прием и лечение на бежанци.

Видин

Община Видин осигурява 40 места за настаняване на територията на областта. Изискана е информация от кметовете на общини за втзнижбистта за осигуряване на допълнителна леглова база и свикване на извънредни сесии на общинските съвети, на които да бъдат обсъдени механизмите на местната власт за подпомагане на бедстващите украински граждани.

От граничните полицейски управления е поискано предоставянето на ежедневна информация за бежанския поток от Украйна към България. Проведени са разговори с БЧК за оказване на хуманитарна подкрепа. От организацията отправя призив за съпричастност към нуждаещите се чужди граждани. Дарения се приемат в местната структура на БЧК.

Вече е стартирана и инициатива за създаване на регистър от желаещи да предоставят безвъзмезден подслон на украински бежанци. Жители от област Видин, които имат възможност и желаят да посрещнат в домовете си украински бежанци, могат да заявят готовността си на тел. 0896748927 (Мирослав Митев – главен специалист в областна администрация – Видин).

Необходимо е да се предостави максимално подробна информация за условията, които предлага жилището – площ, брой стаи, наличие на отопление, санитарен възел, баня, оборудване в жилището, капацитет за настаняване и пр. Желаещите да помогнат ще бъдат посетени на място за оглед на предлаганите помещения.

Козлодуй

Поради непрестанно нарастващите нужди от подкрепа за пострадалото население в Украйна, по молба на Украинския Червен кръст и в координация и взаимодействие с правителството на Република България, Българският червен кръст обяви кампания за набиране на материални дарения. Най-неотложни са нуждите от:

  • нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя);
  • спално бельо;
  • топли завивки;
  • хигиенни материали.

В съответствие със строгите мерки за изпращане на стоки и дарения с хуманитарен конвой по време на пандемия, се спазват изискванията на СЗО и Международния Червен кръст, според които всички дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки и хигиенни материали трябва да бъдат нови.

БЧК се обръща към български граждани и фирми-производители за съпричастност към пострадалите, като ги призовава да подкрепят кампанията както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си с: палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.

Даренията от община Козлодуй ще бъдат приемани в спомагателната база на Общинско предприятие „Комунална дейност” на ул. „Стефан Караджа” №2 (Старата полиция). Отговорно лице за кампанията от Община Козлодуй е председателят на общинския съвет на Българския червен кръст за община Козлодуй – Юлия Петрова, тел.: 0887/ 410 462.

БЧК откри и банкова сметка за набиране на финансова помощ за пострадалите от конфликта в Украйна. Повече подробности можете да намерите тук.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини