Започна велокампания в подкрепа на психичното здраве

Започна велокампания в подкрепа на психичното здраве

Велокампанията „Аз карам с теб” в подкрепа на психичното здраве започна днес за втори път от Видин. За това съобщиха от БНР – Видин в свой репортаж. Инициативата е на д-р Калоян Гевара – млад психиатър, който ще измине разстояние от 700 км. Целта? Да обърне вниманието на обществото към проблемите, които засягат психичното здраве.

Той прави този свой велопоход за втори път. Кампанията си поставя за цел да привлече към своята идея и известни личности, които чрез своя опит и истории да вкарат темата в дневния ред на обществото ни. Ето какво сподели лекарят пред радиото:

„С цел да промотирам превенцията и ранните  действия при психичните разстройства, тъй като те са ключови за тяхното правилно диагностициране  и за правилното им лечение, тъй като са голяма тежест за обществото. Ние не ги виждаме много често тези болни, но тежестта върху тях и близките им, върху обществото е голяма.

Проблемът е стигмата, проблемът е, че те не се признават масово като медицинско заболяване, а се признават повече като някаква прищявка, личностова особеност, а става въпрос за чисто биологични заболявания, които са обект на медицината и не са някакъв шаманизъм”, обясни той.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини