Доброволци почистиха около крепостта Камъка в Оряхово по инициатива на местния музей

Доброволци почистиха около крепостта Камъка в Оряхово по инициатива на местния музей

Подготвили сме ви една вдъхновяваща новина за инициативата на историческия музей в Оряхово за почистване на района на около крепостта Камъка, която се намира до населеното място.

За акцията предаде БНР – Видин, а в нея са се включили ученици и граждани, които са искали да допринесат за по-чиста природа и по-добър вид на обекта. Ето какво сподели пред колегите от радиото директорът на музея д-р Евгения Найденова:

„Акцията за почистване беше планирана още от миналата година и тя е във връзка с проекта на музея „Ехо от вековете”, тъй като реализацията на този проект в основната му дейност е стрелба с лък в района на крепостта Камъка. Това беше идеята – всички заедно, жителите на Оряхово, да го приемем като едно лично участие и виждане, че природата и културното наследство трябва да се пазят. Музеят е вдъхновител на идеята, но реализацията зависи от хората.”

С почистването не приключват интересните събития около крепостта. Като част от проекта на музея „Ехо от вековете”, на осми май ще се проведе стрелба с лък на крепостта, която ще се води от професионални инструктори. Историческият музей в Оряхово ще се включи и в програмата на Общината за Седмицата на културата с изложба на учебници, съхранявани в музея от Възраждането до по новото време, допълни Евгения Найденова. Изложбата ще бъде подредена в централната сграда на музея на ул. „Левски”. Откриването е на 11-и май от 16:00 ч. Седмицата на културата ще се проведе между 10-и и 15-и май.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини