Филм и сайт представят рибарските традиции в Лом

Филм и сайт представят рибарските традиции в Лом

Филмът „Рибари и пейзажи”, постерната изложба „Рибарите от Лом и Орсоя” и сборникът с разкази „Рибарската общност в Лом” бяха представени в Нощта в музеите в дунавския град. Инициативата е по проект „Културно наследство на Дунавските рибари”. Общността в Лом и Орсоя” на сдружение „Европейски пространства 21” в партньорство с музеите в Русе и Лом. Проф. д-р Николай Ненов, етнолозите Искра Тодорова, Силвия Трифонова от Регионалния исторически музей в Русе и Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21”, са извършили етноложко теренно проучване и са автори на филма, сборника и изложбата, които могат да се видят на сайта „Наследството на рибарите”.

Изложбата, сборникът с разкази и филмът бяха представени от авторите в края на юни в Ломския исторически музей.  „Много е важно да подчертаем, че рибарите са градски хора, те са част от града, независимо дали говорим за Тутракан, Свищов или Лом. Това са хората, които живеят в своите градове и за това, когато разгърнете дигиталния сборник, с над 80 страници разкази на местни рибари, ще видите как историята тук започва от преди Втората световна война” – каза по време на представянето на изложбата проф. д-р Николай Ненов, автор на сборника с разкази „Рибарската общност в Лом”.

„Проектът е част от системните ни усилия за съхраняване и популяризиране на наследствата на местните общности в България и демонстрира концепцията ни да работим в ефективни партньорства. Финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” е същностна за подобни начинания. Проектът изследва знанието, уменията и практиките на местната рибарска общност, които имат измеренията на нематериално културно наследство, тъй като са част от традиционния щадящ риболов по Дунав, който съществува от хилядолетия” – допълни Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21”.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини