Лекция за фалшивите новини ще се проведе днес съвместно с библиотеката във Враца

Лекция за фалшивите новини ще се проведе днес съвместно с библиотеката във Враца

Медийната грамотност се превръща в едно от най-важните умения на XXI в. (особено в обстановка преди избори). Фалшивите новини ни заливат на ежедневна база и за хората става все по-трудно да различават достоверната информация. Именно с тези предизвикателства ще се бори „Проект 48”, който днес ще реализира първата лекция по медийна грамотност, съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев” във Враца, предаде dnews.bg. Ето какво споделиха организаторите:

„Лектор на информативното събитие с отворен достъп ще бъде Александър Кръстев, създател на „Аз чета”, които заедно с Читалище.то са инициатори на проекта. Всеки с интерес към събитието може да гледа излъчването на живо на Facebook страницата на библиотеката и да задава въпроси – на 16-и февруари (вторник) от 18:00 ч.

Лекторът Александър Кръстев е специалист по комуникация и блогър с близо 15-годишен опит. В рамките на неговата лекция зрителите ще научат как функционират медиите и какво е качествена журналистика, какво е и какво не е новина, как да различават и да се предпазват от фалшивите новини, защо и как се създават фабрики за тролове. Ще бъде обърнато внимание на това има ли как да се измъкнем от непрестижното 111-о място по свобода на медиите и на ролята на книгите за повишаването на медийната ни грамотност.”

Припомняме, че екипът на местната библиотека освен с активна дейност в областта на културата и библиотечното дело е инициатор и партньор на различни дейности в областта на медийната грамотност за деца. Самото събитие тази вечер ще бъде насочено към младежи и възрастни, които също имат нужда да получат знания и умения за разобличаване на фалшивите новини. Повече информация за инициативата може да бъде открита и на официалния и сайт Project48.net.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини